De nieuwe Zwanenlaan in Zandvoorde (Oostende) werd eind vorig jaar met veel luister ingewijd. Maar voor Bruno Debuck en Marianne Delacauw, de bewoners uit het huis met het nummer 103, begon toen pas de grote kwelling: hun huis begint sindsdien op meerdere plaatsen te scheuren. De bevoegde instanties van het stadsbestuur zullen nog deze week een plaatsbezoek komen brengen aan de getroffen straat.

 • Jullie zijn aangespoelde Zandvoordenaars?
 • Bruno Debuck: Wij kochten dit huis drie jaar geleden en kwamen er met Kerstmis 2001 in wonen. Vooraf heeft mijn broer, die architect is, alles nauwkeurig gecontroleerd. Het huis was in prima staat. De problemen begonnen bij de heraanleg van de Zwanenlaan.

 • Welke waren de problemen?
 • Marianne Delacauw: Aquafin begon te werken, en op een keer zag ik door een kier in de muur de zon schijnen! Enfin, die problemen zijn van de baan, maar daarmee was de kous niet af.

 • U bedoelt?
 • Marianne: Toen de weg heraangelegd werd, zagen we dat er hier een verkeersdrempel kwam. Pas kwamen de eerste bussen van De Lijn opnieuw door de straat of het begon. De glazen rinkelen in de kast. Als we in bed liggen, horen we het huis kraken telkens een bus de verkeersdrempel neemt. En na een tijdje waren er ook de eerste kleine barstjes, zowat overal. En elke dag vinden we nieuwe.

 • Hoe heb je gereageerd?
 • Marianne: Na telefonische klachten bij De Lijn ben ik er ook persoonlijk naartoe gegaan. Ik moet zeggen dat er chauffeurs zijn die erg vertragen, maar anderen rijden gewoon door. Ik ben bijzonder boos op onze burgemeester omdat hij niet gereageerd heeft op onze aangetekende brief van november. Wij vragen dringend dat de drempel, die eigenlijk geen zin heeft, want onze straat is een racebaan geworden, weggenomen wordt. Ons huis is vooraf niet gecontroleerd, Hopelijk maken ze daar geen problemen van om te vergoeden. En we zijn niet de enigen, ook onze buren en overburen hebben dezelfde klachten.

  Het kabinet van schepen van Openbare Werken Jean Vandecasteele verklaarde dat men zeker met de zaak bezig is, dat men begrijpt dat de familie ongerust is en dat er deze week nog een plaatsbezoek zal komen. (NZ)

  Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

  Lees gratis ›

  Vul je e-mailadres en wachtwoord in