De TAXICHAUFEEURS UIT OOSTENDE reageren geschokt op de brutale overval op hun collega Freddy Roels uit Oostende. Twee jongelui stapten dinsdagavond aan het Marie-Joséplein in zijn wagen, maar sloegen, eens op de Zandvoordestraat op de Conterdam, een ketting om zijn nek en bedreigden hem met een mes tot hij zijn portefeuille prijsgaf. Freddy Roels bleef door het afgeven van zijn geld ongedeerd en de overvallers werden van de straat geplukt en ingerekend. ,,Onze veiligheid is nog steeds even slecht als in de prehistorie'', stelt taximan Mario Rosseel.

Pablo A.M. (23) en Kristof V. (24), allebei uit Oostende, stapten dinsdagavond de taxi van Freddy Roels binnen aan de standplaats op het Marie-Joséplein in Oostende. Ze reden in de Zandvoordestraat, toen ze plots een ketting rond de nek van de taxichauffeur spanden. De andere overvaller zette de man een mes tegen de keel. Hij werd gedwongen zijn portefeuille met amper 45 euro af te geven. De overvallers zetten het op een lopen, maar werden kort daarop al ingerekend. De nieuwe aanval op een collega zet bij de taxichauffeurs in Oostende kwaad bloed. Ze voelen zich machteloos.


Vogelvrij
,,Ik heb het ook al meegemaakt'', zegt taxichauffeur Mario Rosseel. ,,Twee kerels stapten aan het Oostendse casino in mijn wagen en wilden naar Brugge. Ik was nog maar net vertrokken toen ik gedwongen werd naar het Bosje te rijden. Geloof het of niet, maar daar betaalden ze en stapten ze uit. Voor hetzelfde geld... Wij zijn eigenlijk vogelvrij eens we in de wagen zitten. Elk veiligheidssysteem is uit den boze. Er bestaat een perfect systeem dat bij alarm een dichte mist in de wagen spuit, waardoor je beschermd wordt, maar dat mag niet en is quasi onbetaalbaar. Een fel licht, dat we bij alarm aanmaken, bestaat ook. Sommige chauffeurs mogen niet eens een gsm bij zich hebben van de bond waarbij ze aangesloten zijn, gewoon uit vrees dat de chauffeurs zelf opdrachten zouden aanvaarden. Dat is onverantwoord.''


Noodclaxon
,,Mijn collega Franky Maene had evenmin een gsm bij toen hij drie jaar geleden in Oostduinkerke neergestoken werd. Had hij daar geen licht van een woonst gezien, dan was hij doodgebloed'', aldus de taxichauffeur.

,,We mogen geen wapen in de wagen hebben, geen communicatiesysteem,... We mogen geen gordel dragen, vermits men ons daarmee zou kunnen wurgen, maar dan gebruiken ze een ketting. Het enige dat we hebben, is een noodclaxon. Wie kijkt er nog buiten als een wagen claxonneert? Geen kat. Eens we met gelijk wie in de wagen zitten, zijn wij totaal op onszelf aangewezen'', aldus nog Mario Rosseel.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in