Schepen van Toerisme Hilde Decleer (CD&V) reageerde gisteren verbolgen op de aantijgingen van de Brugse Jong VLD over Axion Beach Rock.

,,Het klopt niet dat wij Axion Beach Rock zonder ernstige reden geweerd hebben. De problemen ontstonden toen VLD-burgemeester Ludo Monset een overeenkomst sloot voor een zandsculptuurfestival in Blankenberge. Waarom vraagt u uw partijgenoten daar niet om het zandsculptuurfestival niet te laten doorgaan?'' De stad wacht ondertussen nog steeds op een officiële reactie van Marc Klein of hij al dan niet in Zeebrugge iets wil ondernemen.

,,Werd er geen zandsculptuurfestival georganiseerd in Blankenberge, dan hadden wij geen enkele reden gehad om ons festival te verplaatsen,'' verdedigt Decleer zich. ,,Nu is organisator Inaxi, die in tegenstelling tot Blankenberge geen financiële steun krijgt van het Brugse stadsbestuur, verplicht te zorgen voor een zo goed mogelijke uitvoering en termijn om de concurrentie te kunnen aangaan.''


Geen compromis
Volgens Decleer bestond er tussen Inaxi en Variety, de organisator van Axion Beach Rock, helemaal geen onderling compromis. ,,Voor Inaxi kon het het Axion Beach rockfestival alleen aan de zijde van Blankenberge gehouden worden, niet aan de kant van de zee. Maar het schepencollege vond dat geen goed idee omdat er te veel hinder zou zijn voor de strandgebruikers.

Bovendien is een commerciële activiteit als een rockfestival op het strand in tegenspraak met het geldende bijzonder plan van aanleg voor de Strandwijk.''


Contract
Een andere juridische klip was dat Inaxi en de Stad Brugge een contract hadden afgesloten waarbij de stad er zich toe verbond het Zandsculptuurfestival te laten plaats hebben op de evenementenzone, met andere woorden op het betonnen platform en circa 20.000 vierkante meter strand aan de St.-George's Day-wandeling. ,,Het platform kon alleen door Axion Beach Rock gebruikt worden als Inaxi afzag van haar recht. Wat niet gebeurde,'' zegt Decleer. ,,Ik heb Marc Klein nog voorgesteld zijn festival te houden in het weekend van 20 juli in het Jan Breydelstadion, maar dat wilde hij niet. Ook in de haven was ik bereid om samen met havenvoorzitter Coens naar een oplossing te zoeken. Maar ook daarvoor had hij geen interesse.'' (MCa)

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig