De jonge choreograaf Thomas Steyaert verzamelde zeven dansers om zich heen en brengt deze week in cultureel centrum De Spil zijn zesde creatie, Manger les Histoires . Daarnaast werd Thomas geselecteerd voor de creatie 2002 van Ultima Vez, een van Vlaanderens prominentste dansgroepen.

Als jonge danser, student nog, uitverkoren worden door Wim Vandekeybus, moet een hele eer zijn. Thomas Steyaert wil daar echter nog weinig over kwijt. Hij werd via audities geselecteerd en danst straks mee bij Ultima Vez. Maar daar moet hij het nog bewijzen. Hij maakt liever promotie voor zijn eigen creatie. Die gaat vrijdag in première in De Spil.

De vaste kern rond Thomas bestaat uit vijf dansers, leerlingen aan het Hoger Instituut voor Dramatische Kunst in Antwerpen, afdeling Dans in Lier. Momenteel werken ze hun laatste jaar af. Dat wordt bekroond met het eerste volavondstuk.


Live-muziek
Steyaert is niet aan zijn proefstuk. ,,Panacee'' bijvoorbeeld werd gedanst in Italië. Met ,,Exit'' eindigde de jonge choreograaf tweede op een wedstrijd in 't Eilandje in Antwerpen. Vorig jaar nog stond zijn ,,In Between'' in het Vleeshuis en op de planken van deSingel. Daar ging ook ,,Nothing that doesn't belong'' in première, een samenwerkingsverband tussen dans, muziek en beeldende kunst.

,,Manger Les Histoires'', zijn zesde creatie, schreef Thomas voor acht dansers. Dansstukken schrijven, kan de jonge Roeselarenaar nog steeds combineren met zelf meedansen. Het thema is territorium, reactie en het overschrijden van grenzen. Het stuk wordt gedanst op live-muziek. (BCR)

  • Manger Les Histoires, gecreëerd door en met Thomas Steyaert, op vrijdag 25 en zaterdag 26 januari telkens om 20.30 uur in CC De Spil Roeselare. Tickets kosten zes euro (242 frank) en worden gereserveerd op het nummer 051-26.57.00
  • U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

    Lees gratis ›

    Geen betaalgegevens nodig