De parking tussen de Houtbriel, de Stationsstraat, de Zamanstraat en de Dr.Verdurmenstraat is nog niet aangelegd en er duiken al nieuwe plannen op. ,,De stad wil het park van de familie De Fauw openbaar maken en er een seniorie met parkeergarage bouwen. Het hoopt daarvoor op particulier initiatief'', zegt Roland Van Gijsel van De Onafhankelijke Zelfstandigen Sint-Niklaas (Dozs). Roland Van Gijsel was aanwezig op een vergadering in het Sint-Niklase stadhuis waarop een aantal eigenaars van de binnengronden waren uitgenodigd.

Voor het binnengebied Houtbriel, zoals het werd gedoopt in een nota van de stad Sint-Niklaas, wil men een soort ministructuurplan uitwerken. Het project situeert zich op de west-oostelijke cultuuras (Academie, Zwijgershoek) en de noord-oostelijke groenas (binnentuinen Stationsstraat, Salons voor Schone Kunsten en park familie De Fauw). De stad gaat er van uit dat die groene binnentuinen en de parken behouden en zelfs opengesteld moeten worden. Doorsteken voor fietsers en voetgangers moeten dat terrein vlot bereikbaar maken. Wonen in de stadskern wordt op die manier aantrekkelijker. Via het RVA-gebouw dat binnenkort allicht te koop wordt aangeboden, kan men de academiesite met de Zwijgershoek verbinden. De tuin De Fauw wordt in dit plaatje een beeldentuin met veel cultuur en groen. Door dat binnengebied te realiseren wordt het bovendien interessanter om boven de winkels te gaan wonen.


Ambitieus
De stad Sint-Niklaas voorziet in dit groene kader een seniorie met een ondergrondse parking. Maar in de plannen gaat men er van uit dat dit project door particulieren wordt gerealiseerd. ,,We zien de realisatie van die ambitieuze plannen niet zitten, zeker niet met privé-kapitaal'', ziet Roland Van Gijsel van De Onafhankelijke Zelfstandigen Sint-Niklaas (Dozs). ,,Welke privé-investeerder heeft zoveel kapitaal op overschot? De meeste eigenaars van de gronden in het binnengebied Houtbriel zijn ouder en investeren niet zo snel meer in een nieuw project. Een privé-promotor koopt geen 10.000 vierkante meter grond om slechts 1000 vierkante meter te bebouwen. Ik kan niet aannemen dat men veel mensen zal vinden om het geheel financieel te dragen. De parking waarvoor Van Langenhove een aanvraag indiende, kreeg van de minister geen vergunning. Maar plots zou de Zamanstraat wél als toegang kunnen dienen, terwijl men daar tot nog toe weigerachtig tegenover stond.''

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig