Gisteren kregen 27 bedienden van autoradiofabrikant Pioneer in Erpe-Mere hun ontslag. De verslagenheid bij het personeel is groot. Ook bij de arbeiders groeit ongerustheid. ,,De beslissing kwam totaal onverwacht'', aldus vakbonden en personeelsleden.

Aan de uitgang van het Pioneerbedrijf in de Joseph Cardijnstraat in Erpe-Mere heerste gisteravond een bedrukte stemming. Enkele bedienden die niet op de lijst voorkomen, ventileren hun onzekerheid op duidelijk fluisterende toon. Niemand wil zijn naam in de krant. ,,Er is hier niet iemand meer zeker van zijn job, meneer'' zegt een arbeider. ,,Ze beloven dat wij mogen blijven via een duobaansysteem, maar het is ook voor ons bang afwachten.''

Gisteren werden 27 bedienden, onder wie zeven kaderleden, afgedankt. Velen reageerden totaal geëmotioneerd. De Pioneerdirectie beweert de ontslagen te betreuren ,,We hebben het aantal zo laag mogelijk gehouden'', vertelt de directeur. Volgens hem is de afslanking nodig omwille van een wereldwijde crisis in de sector van de auto-audio. ,,We investeren momenteel in de nieuwe car-elektronica zoals navigatiesystemen, maar het zal nog een tijdje duren vooraleer die afdelingen volop draaien.''


Donderslag
,,Voor de bonden is de beslissing een donderslag bij heldere hemel'', aldus Alain Spaens van het ACLVB. ,,Dit hadden we niet zien aankomen.'' De vakbonden gingen gisteravond met de directie aan tafel zitten om een sociaal begeleidingsplan uit te werken.

Pioneer Erpe-Mere stelt momenteel 365 mensen te werk: 185 arbeiders en 180 bedienden. De arbeiders gingen vijf jaar geleden al akkoord met een vierdagenweek om nakende afdankingen te voorkomen. Een deel van de Belgische Pioneer-productie werd de voorbije jaren overgeheveld naar het loongunstiger Portugal.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig