Bij de firma De Paepe aan de Kennedylaan 52 in Gent is gisterochtend om 9 uur een bom gevonden. Het oorlogstuig, een obus, bevond zich tussen gestorte grond. De grond is afkomstig van bouw- en sloopafval uit het Gentse. De veertig centimeter lange obus werd gevonden tijdens het zeven van de grond.

Dovo, de ontmijningsdienst van het leger, kwam ter plaatse om het tuig op te ruimen. Het bleek om een ongevaarlijke obus te gaan die door de ouderdom geen gevaar meer opleverde.

Bij de firma De Paepe, die gespecialiseerd is in grond-, afbraak- en wegenwerken, staan ze er al lang niet meer van te kijken wanneer er een oorlogstuig opduikt. ,,Dit komt zeker honderd keer per jaar voor. Vooral bij grond uit de Westhoek zijn dergelijke vondsten schering en inslag'', vertelt productieverantwoordelijke Ruben Dekeyzer.

,,Ons personeel weet perfect wat hen in zo'n geval te doen staat: de rijkswacht wordt verwittigd, de plaats waar de bom zich bevindt wordt afgespannen, het werk wordt stilgelegd en iedereen verwijdert zich op veilige afstand''. Dovo nam het tuig mee voor vernietiging. (KVDS)

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig