De razzia in de veertien Leuvense nachtwinkels van donderdagavond bracht heel wat onregelmatigheden aan het licht. De helft van de zaken was op het vlak van hygiëne en gezondheid niet in orde. In een enkele zaak stootten de inspectiediensten op kakkerlakken. Een zaak werd verzegeld, omdat de zaakvoerder geen beroepskaart kon voorleggen.

De politie heeft zes vreemdelingen ingerekend. Vier konden geen papieren voorleggen, en twee stonden geseind. ,,De twee geseinde personen werden verhoord en konden daarna beschikken'', stelt commissaris Mark Vranckx. ,,Ook twee van de vier vermeende illegalen waarvan we de identiteit konden nagaan, lieten we gaan. De twee anderen kregen een uitwijzingsbevel. Het was iemand van India en iemand van Bhutan. Zij moeten binnen de week ons land verlaten.''

De helft van de zaken was op vlak van hygiëne en gezondheid niet in orde. In zeven van de veertien zaken werden eetwaren in beslag genomen of vernietigd. In een zaak vonden de inspectiediensten eetwaren met een vervaldatum in het jaar 1997... Een andere zaak had af te rekenen met kakkerlakken. Als de zaakvoerder maandag geen firma tegen ongedierte heeft laten aanrukken, zal de politie de zaak sluiten.

De sociale inspectie heeft een vermoeden van een 'nepconstructie' bij twee zaken. Een van die twee nachtwinkels werd onmiddellijk gesloten en verzegeld, omdat de zaakvoerder geen beroepskaart kon voorleggen. De boekhouding bleek in geen enkele zaak in orde te zijn.


Heling
De recherchedienst van de Leuvense politie heeft een voorraad scheermesjes 'Mach 3' in beslag genomen. De politie heeft een vermoeden dat de mesjes gestolen werden, en onderzoekt de zaak verder.

,,Er volgen zeker nog controles'', stelt commissaris Vranckx. ,,Maar niet meteen even grootschalig. De inspectiediensten zullen tijdens hun veertiendaagse controles ook de nachtwinkels af en toe een bezoek brengen. We blijven ook observatiecontroles houden. Agenten in burger gaan daarbij na of er geen alcohol wordt verkocht aan minderjarigen. Dat is namelijk verboden.''