Drie toiletcabines informeren de Vilvoordse leerlingen over drugs en alles wat erbij komt kijken. Geen vermanend vingertje op de tentoonstelling 'De Drugscommissie' maar een breed overzicht van wat drugs zijn.

De Drugscommissie tracht een antwoord te geven op de vragen die veel jongeren en ook volwassenen zich stellen: Wat mag en wat mag niet? Is er een gedoogbeleid of kan je toch gestraft worden voor het roken van een jointje?

Behalve wettelijke informatie krijgen de leerlingen een beeld van wat de gevolgen van drugs kunnen zijn. Een derde toiletcabine werd omgebouwd tot een minidiscotheek waarin de hartslag te horen is van een xtc-gebruiker. ,,Heel wat jongeren schrikken van dat hoge hartritme'', weet Günter Goudeseune, preventieambtenaar van de stad Vilvoorde.

Via een computerquiz kunnen de jongeren hun kennis over drugs testen. ,,Uit de resultaten van die tests zien we dat heel wat jongeren goed geïnformeerd zijn. Er blijft dus wel degelijk iets hangen van preventiecampagnes. Daarnaast merken we dat er een grote openheid is om over drugsgebruik te praten.''

Na het bezoek aan de tentoonstelling kunnen de leerlingen hun ervaringen uitwisselen in een klasgesprek.

De tentoonstelling De Drugscommissie kadert in een project van de stad Vilvoorde om jongeren bewust te maken voor de gevaren van drugs. (EVE)