Het provinciaal instituut voor vorming en opleiding (PIVO) in de voormalige militaire kazerne van Relegem gaat tegen eind 2003 het voormalige stafgebouw volledig verbouwen tot nieuw administratief hoofdgebouw. De werken, ter waarde van 2,5 miljoen euro, omvatten ook de bouw van een polyvalente zaal voor 200 personen.

Het sinds 1998 operationele PIVO bestaat uit vijf scholen: een politieschool, brandweerschool, informatica-academie, school voor dringende geneeskundige hulpverlening en de bestuursschool. De 20.000 ambtenaren van de Vlaams-Brabantse gemeenten, OCMW's, politie- en brandweerkorpsen komen er voor opleiding of bijscholing.

Toen de provincie het 22 hectare grote domein kocht, was dat nog met de bedoeling om grote stukken door te verkopen aan de gemeente Asse en de intercommunale Haviland. Maar stilaan drong bij het provinciebestuur het besef door welk een mogelijkheden het domein bood.

Met de grondige renovatie en verbouwing van de vroegere 69, het stafgebouw van het oude luchtmachtdomein, krijgt het PIVO een vlaggenschip waarin het niet alleen zijn dertig medewerkers kan huisvesten, er komt ook voldoende opdat de theoretische opleidingen explosief kunnen groeien.

,,Op de benedenverdieping gaan alle binnenmuren eruit, zodat nog enkel het dragend betonskelet overblijft, dat ruimtelijk maximaal zal worden uitgespeeld'', zegt Jan Vanluchene, architect van de provinciale gebouwendienst, die zelf tekende voor het ontwerp. ,,Het wordt een hedendaags en functioneel openbaar gebouw, met aandacht voor duurzame materialen en energetisch verantwoorde technieken.''


Parachutehal
,,Beneden komen een receptie, een zelfstudiecentrum, een cafetaria, twee vergader- en zes klaslokalen. Op de verdieping, waar de medewerkers alle opleidingsprogramma's coördineren, blijft de bestaande basisconstructie van de bureaus behouden. Ze moeten enkel grondig worden gerenoveerd. Er is ook ruimte voor een personeelslokaal, een vergaderzaal en twee pc-leslokalen. De buitengevel krijgt een isolatiemantel in graniet en de vleugels worden bepleisterd.''

Aan de vroegere parachutehal (rechts op de maquette) wordt een deel bijgebouwd.


Polyvalente zaal
Maar het snoepje wordt wellicht de gloednieuwe polyvalente zaal, met sanitaire kern, die aan de achterkant komt en die via een transparante gang ook zal verbonden zijn met de lounge. De multifunctionele zaal zal beschikken over een telescopische tribune en mediawand, zodat er alle mogelijke activiteiten, ook door derden, in kunnen plaatsvinden: prijsuitreikingen, grote vergaderingen, optredens, studiedagen.

Bedoeling is de werken te starten tegen Pasen en te beëindigen tegen eind volgend jaar.