Wie geïnteresseerd is in het herkennen van en de specifieke kenmerken van verschillende boomsoorten, kan vanaf nu terecht op het domein van de Don Bosco-school. Leerlingen van de buso-afdeling maakten onder begeleiding van enkele leerkrachten zelf een bomenleerpad. Het bomenleerpad staat voor iedereen open.

Bij het binnenstappen van het Don Bosco-domein valt het meteen op: tussen het groen duiken overal educatieve bordjes op met tekst en uitleg over de boom die je voor je ziet. In totaal bestaat het bomenleerpad in plantsoenen en op de speelplaats van de school momenteel uit zestien infopanelen. Maar er zijn er nog zeven in de maak die binnenkort geplaatst worden zodat het bomenleerpad uiteindelijk uit 23 staties bestaat.

,,De idee is gegroeid bij leraar houtbewerking Jos Gysens'', vertelt buso-directeur Jos Walravens. ,,Jullie weten niet welke rijkdom hier staat aan bomen in deze school, merkte hij op. Bij nader onderzoek bleek hij gelijk te hebben. Samen met de leraars Jean Heymans en Guido Van Rossom werd het bomenleerpad op poten gezet. De leerlingen van het eerste, tweede en derde jaar verzamelden de info over de bomen. De leerlingen van de lasafdeling maakten de presentatiestaanders. De leerlingen houtbewerking zorgden voor de afwerking van de houten infobordjes. Voor de leerlingen niet alleen een leerzaam project. Het verhoogt ook hun eigenwaarde. Ze zijn fier op hun bomenleerpad''.

En dat er merkwaardige bomen staan op het Don Bosco-domein maakt een rondgang snel duidelijk. Koninginnestukken zijn onder meer een meer dan honderd jaar oude mammoetboom of sequoia, een even oude esdoorn en een zeldzame wierookboom, waarvan het hout wordt gebruikt om potloden te maken. Daarnaast zijn er ook de klassieke bomen als berk, beuk, linde of eiken.

,,Voor dit project kregen we Europese steun uit het Comeniusproject. Een delegatie kwam het project al bekijken om het mogelijk ook in andere scholen uit te voeren of ervaringen uit te wisselen'', aldus Jos Walravens.

In de realisatie kropen uiteindelijk 375 werkuren. De school is er een jaar mee bezig geweest. Om niet alleen de eigen leerlingen van deze noeste arbeid te laten genieten, brengt de buso-afdeling van Don Bosco ook de andere Halse scholen op de hoogte van het initiatief zodat ook zij met hun leerlingen de bomenwandeling kunnen maken.