Asociale chauffeurs die het verkeer op en rond de Leien in de war sturen, mogen zich vanaf maandag aan een boete van 25 euro verwachten. Worden met stip geviseerd: automobilisten die het openbaar vervoer hinderen, zich niks aantrekken van het bord Bestemmingsverkeer en chauffeurs die moedwillig kruispunten blokkeren.

Omdat de verkeerssituatie ter hoogte van de opgebroken Leien in chaos dreigt te verzanden, treedt de Antwerpse politie vanaf maandag hard op. In een eerste fase worden de drie meest voorkomende verkeersovertredingen bestraft.

De politie viseert daarbij vooral chauffeurs die het openbaar vervoer hinderen. ,,Want we willen absoluut vermijden dat de doorstroming van trams en bussen in het gedrang komt'', aldus politiecommissaris Hubert Ruypers.


Bestemming
En dat staat eraan te komen, want talloze chauffeurs maken vrolijk gebruik van de vrije tram- en busbaan, aangelegd tussen de Maria-Theresialei en Brederodestraat. ,,Daardoor staan ook de trams en bussen met de auto's mee in de file aan te schuiven, en dat kan niet de bedoeling zijn'', benadrukt Ruypers.

De commissaris zet vanaf maandag elke dag vijf agenten in om overtreders op de bon te zwieren.

De agenten zullen ook streng toekijken op de naleving van het bord Bestemmingsverkeer: alleen chauffeurs die in de betrokken zone moeten zijn, mogen dat bord passeren.

De politie wil bovendien komaf maken met het asociale gedrag van sommige chauffeurs die een propvol kruispunt alsnog oprijden, waardoor dat volledig geblokkeerd geraakt: ,,En da's verboden, zelfs wanneer het verkeerslicht op groen staat'', aldus nog de politie.


Niet gijzelen
Die hoopt zo het openbaar vervoer vlot te kunnen houden, en anderzijds toch enkele chauffeurs ertoe te bewegen hun wagen thuis te laten staan. ,,Want de alternatieve routes kunnen niet nog meer verkeer slikken'', aldus Ruypers.

Die ziet het sluipverkeer onderhand elke dag toenemen. ,,Maar aan elk kruispunt een agent plaatsen, is nu éénmaal onmogelijk. En die straten met hekken helemaal afsluiten, is ook geen oplossing. We mogen de bewoners van die buurten ook niet gijzelen'', besluit politiecommissaris Hubert Ruypers.