Het huis van de familie De Pauw dat donderdagmiddag werd getroffen door een zware brand, is te zwaar beschadigd om het te herstellen. ,,Wat nog recht staat moet gesloopt worden. We moeten straks weer helemaal van nul beginnen'', zucht Tom De Pauw. De man heeft ook geen hoge hoed op van de manier waarop de brandweer de zaken heeft aangepakt.

Volgens de eigenaar staat het ondertussen vast dat de brand is ontstaan in de isolatie tussen de schouw en het dak van de woning. ,,We waren gisteren hout aan het verbranden in een houtkachel. Mijn echtgenote zag plots dat de isolatie smeulde. Ze heeft de kinderen buiten gehaald en de hulpdiensten gebeld. Ik was ondertussen na een boodschapje weer thuis gekomen. Het duurde een eeuwigheid voor de brandweer ter plaatse was. Brandweer Herenthout kwam als eerste toe, maar er scheelde blijkbaar iets met de waterdruk naar de ladderwagen. De pompiers van Herentals reden even later op elkaar. Technische mankementen naar het schijnt. Niemand heeft schuld. Voor mij staat het echter vast dat er kostbare tijd is verloren gegaan. Het is niet de schuld van de brandweer dat het bij mij gebrand heeft, maar een interventie zonder allerlei technische mistoestanden had een totaal verlies van mijn woning misschien kunnen voorkomen. Nu hou ik niets over. Het bleef hier overigens niet bij. Toen de brandweer 's avonds terug kwam om zeilen te leggen, zakte één van de vrachtwagens met zijn wielen door mijn beerput.''


Alles normaal
Volgens Rudy Smets van de Herentalse brandweer waren de aanrijdtijden normaal. ,,Het verkeer was wel erg druk. Dat is ook de reden waarom, geografisch zo ver richting Herenthout, thans meteen twee korpsen uitrukken. De collega's waren overigens als eerste ter plaatse. De voeding naar de ladderwagen zou inderdaad nogal moeilijk zijn verlopen, maar opstellen en voldoende water aanvoeren vraagt nu eenmaal tijd. Ik kan me voorstellen dat het erg irriterend is als je een brandweerman op de ladder ziet staan wachten op water. Het ongevalletje met onze tankwagen heeft geen gevolgen gehad voor de interventie. De wagen is perfect ingezet vanop de plaats waar hij tot stilstand is gekomen''.

Tom De Pauw bracht na de brand samen met zijn echtgenote en twee jonge kinderen de nacht door bij vrienden. Het OCMW zorgde ondertussen voor een tijdelijke woning in de wijk Diependaal. ,,We zijn goed opgevangen door de slachtofferdienst van de politie. Met grote maar ook met kleine dingen. 101 zaken moeten geregeld worden. Ik heb nog wel een gsm maar geen batterijlader meer. Het komt er nu op aan met de geredde zaken onze tijdelijke woning in te richten. Daarna kunnen we denken aan de toekomst. Met de verzekering verwacht ik geen al te grote problemen, al verlies je hoe dan ook.'' (MPH)