Vandaag, zaterdag 23 november, opent in Lo een nieuwe winkel. Het is een beetje een bijzondere winkel: de uitbaters zijn de gasten van het Lovie-dagverblijf voor mentaal gehandicapten De Seizoenen. Zij maken zelf hun cadeauproducten en verkopen ze ook. ,,We kijken er al naar uit'', zegt Christelle, één van hen.

De Seizoenen bestaat al een tweetal jaar. ,,We vangen momenteel 13 gehandicapten op. Elke morgen halen we ze thuis op. 's Avonds voeren we ze terug'', zegt An Vandenbroucke. ,,Onze gasten hebben zich ondertussen goed geïntegreerd in het sociale leven in Lo.''

Sociale integratie is één van de doelstellingen van het Europees Leader-II-project Aurelia, het toegankelijke Kunstambacht . De bewoners maken cadeau- en decoratie-artikelen zoals wenskaarten en kaders in handgeschept papier, doopsuikerverpakking, naambordjes.

,,Doel is dat ze die ook zelf in de winkel verkopen. We hebben ze goed voorbereid, al zullen ze in het begin wellicht wat onwennig zijn. Sommigen zagen het echt niet zitten'', aldus An. ,,Maar ik kijk er naar uit'', lacht Christelle. ,,De inwoners kennen ons al goed. Ze zijn vriendelijk en steken altijd hun hand op. Het zal wel gaan.''


Atelier
Naast de winkel is er een demonstratie- en een kunstatelier waar de klanten met de gasten een leuk babbeltje kunnen slaan tijdens hun 'werk'.

De Lovie herstelde op een knappe manier de twee woningen die nu De Seizoenen vormen in hun oorspronkelijke staat uit het einde van de 19de eeuw.

,,Tijdens de werken botsten we op een prachtige binnenmuur uit de 16-17de eeuw. Een muur van wat hier ooit een zeepziederij was'', aldus directie-assistente Brigitte Dewulf. ,,Met de restauratie van de woningen dragen wij ook ons steentje bij tot de toeristische aantrekkelijkheid van Lo.''

  • Aurelia, De Seizoenen, Weststraat 19, Lo, maandag tot vrijdag van 10 tot 12 en 13.30-17 uur, zaterdag van 14 tot 18 uur (vanaf 2003 eerste zaterdag van de maand). Open deur op zaterdag 23 november.