De supergangster Mohamed Larbaoui is eraan voor de moeite. De 44-jarige Algerijn, die al ruim 30 jaar in Frankrijk woont, werd in 1995 in Ieper bij verstek veroordeeld tot 20 jaar cel omdat hij in 1991, samen met zijn kompaan Farid Mebtouche, een rijkswachter in de rug schoot en drie rijkswachters ontvoerde. Hij tekende daartegen verzet aan, maar het Gentse hof van beroep oordeelde vrijdag dat hij zijn straf toch moet uitzitten.

Mohamed Larbaoui werd in oktober 1995 voor de correctionele rechtbank van Ieper bij verstek veroordeeld tot 20 jaar cel wegens gijzeling, ontvoering en poging doodslag. Het Franse assisenhof had hem eerder voor dezelfde feiten eveneens 20 jaar gegeven. Zijn trawant Farid Mebtouche werd zelfs bedacht met 30 jaar.

Twee keer veroordeeld worden voor dezelfde feiten vond Larbaoui van het goede te veel. Hij tekende echter pas in juli dit jaar verzet aan. Een verzet moet echter binnen de 30 dagen gebeuren en Larbaoui was dus zomaar eventjes 7 jaar te laat. Dus oordeelde de correctionele rechtbank het verzet onontvankelijk.


Onontvankelijk
Larbaoui ging daartegen in beroep. Hij kwam weerom van een kale reis terug, want het hof van beroep in Gent oordeelde gisteren dat zijn verzet wel degelijk onontvankelijk is wegens laattijdigheid en dat dat zijn eigen schuld is. Larbaoui, die had aangevoerd dat hij de Belgische wetten niet kende en dat de gerechtsdeurwaarder die hem het exploot betekende de verzetsmogelijkheden onvoldoende had vermeld, kreeg te horen dat hij dan maar zijn advocaat om raad had moeten vragen.

Resultaat: Larbaoui terug naar af, onder zware politiebegeleiding. Larbaoui is dan ook allerminst een doetje. De 20 jaar cel kreeg hij omdat hij in 1991 in de Stationsstraat in Ieper tijdens een routinecontrole rijkswachter Dirk Demeyer neerkogelde. Demeyer en zijn twee collega's werden in hun eigen combi ontvoerd naar Frankrijk. Ze werden uiteindelijk allen vrij gelaten in Frankrijk. (KVDS)