,,Voor het spel, de gezelligheid, de vrienden en om eens van thuis weg te zijn'', motiveren Lore, Nele, Steven en Elyne (15) hun aanwezigheid op de tweede gezelschapsspelenavond van de nieuwe spellenclub Nice Dice. Toch zijn het niet enkel jongeren die de organisatoren met dit opzet willen aantrekken.

Alain Goemaere, Pascal Holvoet, Renaat Van Eetvelde, Hans Piepers en Pieter Leenknecht kwamen met de gezelschapspelen aanzetten tijdens een ideeënronde over het spijzen van de kas van hun andere gemeenschappelijke hobby: minivoetbal.

,,We zochten er naar een alternatief voor de traditionele kaarting'', vertelt Renaat Van Eetvelde. ,,Maar uiteindelijk waren we zo enthousiast over ons idee dat we het helemaal los van het voetbal organiseerden. Dit is een echte spellenclub voor iedereen toegankelijk, zoals we er in de regio maar weinig tegenkomen.''


Duitsland
Pascal Holvoet is hun link met de bestaande leerlingen-spellenclub binnen de middelbare school Spes Nostra. Hij is er leerkracht en met de hulp van de ouderraad kocht hij al een dertigtal spelen aan. ,,Voornamelijk uit Duitsland, dat is het mekka van de gezelschapsspelen. Wat daar nu nieuw verschijnt, krijgen we hier pas geruime tijd later in de winkelrekken. We kunnen deze spelen van de school gebruiken, maar zullen de opbrengst van onze Nice Dice-inschrijvingen in nieuwe spelletjes investeren, die de school op haar beurt kan gebruiken.''

Nice Dice is Engels voor een leuk teerlingenspel. Weinig teerlingen te zien nochtans op de spelavond. Wel indrukwekkende spelborden met de even pompeuze namen Attila, El Grande, Nautilus.


Strategisch
Lore, Nele en hun vrienden spelen een kaartspel en zijn aangenaam verrast dat gezelschapspelen echt spannend kunnen zijn. ,,Je zou denken: wat is daar nu aan? Maar een goed strategisch gezelschapsspel -- en zo zijn er hier veel -- kan best heel leuk zijn,'' Waarna ze zich terug in hun imaginaire wereld onderdompelen.

De organisatoren, zelf door de spelmicrobe gebeten, zitten bij waar nodig om de spelregels te helpen overwinnen of om een rondje mee te spelen. ,,We spelen zelf heel veel, proberen nieuwe spelen uit en bestuderen de spelregels om ze bondig te kunnen uitleggen. Er zijn hele simpele spelen bij, maar onlangs kochten we De vallei van de Mammoeten , met 40 pagina's spelregels. Dat wordt iets voor de durvers. De club richt zich tot iedereen, jong of minder jong, die alleen of met vrienden een spel wil spelen'', besluit Pascal Holvoet.

  • Nice Dice-spellenclub: maandelijks in de zaal van Spes Nostra Kuurne. Volgende bijeenkomst: 13 december vanaf 20 uur. Info 056-71.59.81.