Edwin Vandermeulen ontkent geruchten dat het opnieuw minder goed zou draaien bij het Waregemse textielbedrijf waarvan hij gedelegeerd bestuurder is. ,,Nergens in de textielbranche gaat het denderend. Ook bij de collega's komen de omzetten enigszins onder druk te staan. Daaruit afleiden dat we onze verplichtingen tegenover de banken niet langer zouden kunnen nakomen, slaat nergens op'', aldus Vandermeulen.

Na voor een periode van zes maanden een voorlopig gerechtelijk akkoord te hebben verkregen, werd Sofitex op 11 september een definitief gerechtelijk akkoord toegestaan. Dat kon nadat een ruime meerderheid van de schuldeisers, die ook meer dan de helft van de schulden vertegenwoordigen, akkoord ging met het voorgelegde herstelplan.

Dat betekent dat het bedrijf voor de volgende twee jaar -- tot 11 september 2004 -- wordt beschermd tegen zijn schuldeisers maar over de stand van zaken moet rapporteren bij de commissaris inzake opschorting die door de handelsrechtbank werd aangesteld.


Geen onweer
,,We slagen erin om onze verplichtingen tegenover de schuldeisers na te leven'', aldus Vandermeulen. ,,De maandelijkse vaste schuld wordt verder afgelost. De winstprognoses blijven aanhouden. We hopen dit boekjaar te kunnen afsluiten met een aardige winst.''

,,Voor Sofitex zijn de onweerswolken die kwamen bovendrijven voorbij. Nieuwe onweders bij een heldere hemel zijn gelukkig niet op komst.''

Sinds het in de problemen kwam, profileerde Sofitex zich sterker dan ooit in diverse niche-markten van het technisch textiel, zoals beschermkledij, medische toepassingen, airbags, hoogwaardige sportkledij en verkleinde daardoor haar afhankelijkheid van modegevoelige markten en markten die onderhevig zijn aan goedkope invoer.


Piramide
Het bedrijf heeft intussen ook de beruchte piramide langs de E17 verlaten. Het farmaceutisch bedrijf Omega Pharma zal er de kantoren en een deel van de productie in onder brengen. Sofitex wordt nu geleid vanuit Kluisbergen en moest tijdelijk onderdak zoeken in Nokere.

,,We vingen geen negatieve signalen op'', zeggen Luc Delesie van ACV-textura en Fred Platteau van ABVV-Textiel.

Edwin Vandermeulen ontkent dat aan de tewerkstelling zal worden geraakt. ,,Ontslagen komen nu niet ter sprake'', aldus nog de gedelegeerd bestuurder.

Bij Sofitex zijn 500 werknemers in dienst.