De Leiestreek moet bekender worden. De vzw Toerisme Leiestreek heeft daarvoor concrete initiatieven genomen. Ze konden worden gerealiseerd met geld uit Interreg II. Het belangijkste is een toeristisch-recreatieve kaart met een handige gids erbij. In die gids -- geschreven door Omer Vandeputte en uitgegeven bij Lannoo Tielt -- wordt een beeld geschetst van de aspecten die in de loop van de geschiedenis bepalend waren voor de streek. Om de naam Leiestreek nog beter uit te dragen komen er vier bruine toerismeborden langs de autowegen E40 en E17.

Uit de cijfers die de Waregemse schepen voor Toerisme Rik Soens gisteren naar voren bracht, blijkt dat de zomerboottochten op Leie, Schelde en het kanaal Roeselare-Leie het bijzonder goed deden. Eén cijfer maar: 3.200 toeristen vaarden mee. Vooral de tochten naar Frankrijk raakten snel volgeboekt.

Volgende zomer kunnen ze erop uit met een kaart (schaal van 1/50.000) en een gids, die samen maar 10 euro kosten. Ze schetsen een fraai beeld van de Leiestreek in West- en Oost-Vlaanderen.

In de gids vind je alle info in het Nederlands en het Frans. Met pictogrammen worden de elementen van het toeristisch-recreatieve aanbod van de regio in kaart gebracht: bezienswaardigheden, watersportmogelijkheden, natuurgebieden, campings en trekkershutten, informatiekantoren, provinciale wandel-, fiets, ruiter- en autoroutes.


Onthaalpunten
Er werden ook twaalf onthaalpunten gerealiseerd: tien langs de Leie, twee langs het kanaal Roeselare-Leie. Ze zijn bedoeld voor fietsers en andere recreanten, die er even kunnen verpozen.

In die schuilhutten komen in totaal 48 viertalige informatiepanelen met informatie over de Leie, van aan de bron tot bij de monding.

Een laatste nieuwigheid zijn vier toerismeborden die binnen enkele weken langs twee autowegen te zien zullen zijn.

Twee komen langs de E40 in de zone tussen Sint-Denijs-Westrem en Drongen; twee langs de E17, ter hoogte van Rekkem en Waregem. Ze tonen drie typische Leietroeven: het kasteel van Ooidonk, het paard en een passagiersboot, als verwijzing naar de boottochten op rivieren en kanalen. (BVC)