,,Ik krijg duidelijk minder klanten over de vloer sinds de proefopstelling er staat.'' Jean Jacob van café Madelon in Wezembeek-Oppem is niet de enige die klachten heeft over de nieuwe verkeerssituatie aan de Varkensmarkt in het centrum. Een proefopstelling moet de snelheid remmen maar blijkt vooral voor hinder te zorgen bij leveringen en druk verkeer.

door An VAN HAMME

Het geldtransport voor het KBC-bankfiliaal heeft lak aan de nieuwe verkeerssituatie. ,,Uit veiligheidsoverwegingen kunnen de geldkoeriers onmogelijk netjes parkeren en dan twintig meter te voet met het geld over straat wandelen'', luidt het bij de bank. ,,Soms houdt Securitas dus al eens het verkeer op. Ook onze klanten horen we klagen over de situatie. Sommigen noemen het filiaal minder bereikbaar omdat ze vaak ver moeten omrijden om een parkeerplaats te bemachtigen.''

De gemeente paste de verkeerssituatie op de Varkensmarkt aan om het snelle verkeer vanuit de Hernalsteenstraat af te remmen. Het eenrichtingsverkeer in een gedeelte van deze straat werd omgedraaid. Ook de parkeerplaatsen kregen een andere schikking.

De oppositiegroep DWO kaartte het probleem rond de nieuwe verkeerssituatie aan op de jongste gemeenteraadszitting. De meerderheid belooft een snelle evaluatie en een informatievergadering met de buurt. Het gaat sowieso om een proefopstelling.


Minder parkeerplaats
De uitbater van café Madelon zag zelfs het aantal klanten dalen sinds de opstelling er staat. ,,Er is minder parkeerplaats'', ondervindt klant Paul Opsommer. ,,Vroeger stopte ik al eens snel om hier binnen te springen maar dat gaat nu niet meer zo eenvoudig. En als je in een van de nieuwe parkeerplaatsen kan staan, is het zelfs ronduit gevaarlijk om deze bij druk verkeer achterwaarts weer uit te rijden.''

,,De brouwer moet zich soms dubbel parkeren om te kunnen leveren en zelf vloog ik al op de bon toen ik hetzelfde deed om een lading chips uit de wagen te nemen'', zegt café-uitbater Jean Jacob. ,,Dit is een ondoordachte aanpassing'', besluit Paul Opsommer.