Allochtone vrouwen kunnen voortaan op zondagnamiddag terecht in het stedelijk zwembad van Vilvoorde. Op dat moment kunnen ze er, in overeenstemming met hun geloof, afzonderlijk van de mannen zwemmen. Niet iedereen in de Zennestad vindt dit een goed idee.

door Eva VAN DEN EYNDE

De Vereniging Sport voor Vilvoordse Vrouwen (VSVV) organiseert het exclusieve vrouwen-zwemmen op vraag van de Marokkaanse gemeenschap van Vilvoorde. ,,Die is al langer vragende partij voor het afzonderlijk zwemmen. De vereniging stelde dan ook voor het stedelijk zwembad aan het Heldenplein een halve dag uitsluitende voor vrouwen te reserveren'', licht Abroudi Hamid van het Provinciaal integratiecentrum (PRIC) het project toe.


,,Andere vrouwen geweigerd''
,,Het is voor moslimvrouwen niet eenvoudig om in een gemengd zwembad te zwemmen. Daarop hebben we alle vrouwenverenigingen in Vilvoorde aangeschreven. Met hen zijn we rond de tafel gaan zitten om het project vorm te geven. Sinds twee weken kunnen op zondagnamiddag, wanneer het zwembad gesloten is, alleen vrouwen terecht in het zwembad.''

,,Voor alle duidelijkheid: niet alleen moslimvrouwen zijn welkom, ook andere vrouwen die het niet prettig vinden om gemengd te zwemmen kunnen er tussen 14 en 17 uur terecht'', aldus nog Abroudi Hamid. Toch is net daarover onduidelijkheid ontstaan.

,,Vilvoordse vrouwen die niet tot de moslimgemeenschap behoren, worden op zondagnamiddag geweigerd'', stelt een Vilvoordse vrouw die liever anoniem wenst te blijven. ,,Dit gaat te ver. Zo kan elke groepering het zwembad opeisen. En wat als de Brusselse moslimvrouwen hier ook willen komen zwemmen. Worden zij dan ook geweigerd?''

Het personeel van het stedelijk zwembad, dat niet aanwezig is tijdens het vrouwen-zwemmen op zondagnamiddag, vraagt bij de volgende vergadering met het stadsbestuur meer duidelijkheid over de activiteit.