Een 38-jarige man van Tunesische afkomst, die weigerde om zijn twee kinderen af te staan aan zijn ex-echtgenote, is door de onderzoeksrechter in Kortrijk aangehouden. De man hield sinds 1997 de twee kinderen bij zijn familie in Tunesië. Toen bemiddelingspogingen de voorbije zomer op niets uitliepen, schakelde het Kortrijkse gerecht een versnelling hoger en liet de man bij zijn werkgever oppakken.

Ali B. en zijn Kortrijkse echtgenote kregen in 1993 en 1994 twee kinderen. Enkele jaren daarna liep het huwelijk op de klippen. De rechter gaf het ouderlijk gezag aan de moeder, maar Ali B., die de Belgische nationaliteit had gekregen, stoorde zich daar niet aan. Hij bracht op 6

januari 1997 zijn twee kinderen naar Tunesië. Het hof van beroep in Gent veroordeelde hem op 29

januari 1998 voor zijn handelswijze tot één jaar cel. Volgens het Kortrijkse parket verdween hij toen spoorloos.

De politie kwam later te weten dat de man naar Noord-Frankrijk was verhuisd. De Belgisch-Tunesische raadgevende commissie werd ingeschakeld om te bemiddelen. Net als Marokko heeft Tunesië het Verdrag van Den Haag niet ondertekend. Ouders van wie de kinderen naar Marokko of Tunesië werden ontvoerd, kunnen zich wenden tot raadgevende commissies waarin vertegenwoordigers van de ministeries van Justitie en van Buitenlandse Zaken van de beide betrokken landen zitting hebben.

Aan de vader werd gevraagd om, in een eerste stap, de kinderen terug te brengen naar België en hen van 28

juni tot 3

augustus onder te brengen bij de moeder. Dit vooral om de band tussen moeder en kinderen te herstellen. Ali B. kreeg vliegtuigtickets mee voor de kinderen, maar uiteindelijk bleven allen in Tunesië. Het gerecht werd opnieuw ingeschakeld en liet daarop de man oppakken bij zijn werkgever, een slachterij in Moeskroen.

Ali B. werd gisteren voorgeleid voor de ontvoering van minderjarigen, waarop de onderzoeksrechter hem heeft aangehouden. (JF)