Delphine L. van de Dadizelehoek slenterde gistermiddag beteuterd door het Winkelse brandweerarsenaal. Het onthutste tienermeisje bleef ongedeerd bij het verkeersongeval met een schoolbus in Rollegem-Kapelle, Driepikkelstraat. ,,Na de botsing werden wij overgebracht naar de brandweerkazerne. Hier kwamen wij op adem bij hulpverleners van het Rode Kruis. In de schoolbus was geen paniek. Integendeel, wij hielpen elkaar en ook de gewonde busbegeleidster stad een handje toe'', getuigt Delphine L.

In de Driepikkelstraat keerde Noël Vandendriessche gistermiddag rond 12.30 uur terug van een uitvaartdienst. In een nauwe bocht in de buurt van zijn woning botste de Mercedes-personenauto van de 72-jarige Rollegemnaar met de schoolbus van de Middenschool Sint-Vincentius in Lendelede. In de tegenligger zaten een 20-tal schooljongeren op weg naar huis. ,,Ik zat vooraan in de bus'', begint Delphine L. ,,Ik heb niet goed gezien wat precies is gebeurd in de rare bocht. Ik praatte tegen een vriendin. Ik voelde opeens de bus hard remmen. Daarna volgde een hard gebonk. Verscheidene leerlingen werden naar voren geslingerd. Zij arriveerden vooral in de middengang tussen de zetels. Niemand werd tegen mij geslingerd.''

,,In de bus werd weinig geroepen of getierd. Maar iedereen was uiteraard hard geschrokken. Iedereen moest in de schoolbus wachten tot het terug rustig werd. De chauffeur opende de achterdeur van de bus. Op die manier raakte ik uit het voertuig.'' In de bus raakten zeven schooljongeren gewond. De 12-jarige Norman V. uit Moorslede en Joao Felip D. (15) uit Ledegem werden met kneuzingen weggevoerd naar het Stedelijk Ziekenhuis. De 12-jarige Laura M. en Stijn V., eveneens 12 jaar en uit Rollegem-Kapelle, werden met lichte verwondingen overgebracht naar hetzelfde Roeselaarse ziekenhuis. Sylvie M. uit Rollegem-Kapelle werd met snijwonden aan haar hoofd opgenomen in het Izegemse Sint-Jozefsziekenhuis. Samen met busbegeleidster Veerle Vandenbulcke uit Harelbeke, Amerikalaan. Zij had hoofdwonden en een barst in een knie.


Medisch rampenplan
In het Heilig-Hartziekenhuis werden twee schooljongeren opgenomen: Laetitia D. uit Rollegem-Kapelle en de 15-jarige Laurens V. uit Ledegem. Deze laatste moest in het Roeselaarse ziekenhuis overnachten. Automobilist Noël Vandendriessche moest gisteren eveneens voor observatie in het ziekenhuis blijven. Ambulancen uit Roeselare, Izegem, Ledegem en Lendelede voerden de negen gewonden weg. Fase één van het medisch rampenplan werd operationeel en daarom arriveerden ook nog een medische urgentieploeg uit Kortrijk en Roeselare plus drie wagens van het Rode Kruis, samen met de lokale politie en brandweer. In de Winkelse brandweerkazerne werd een crisiscentrum opgericht voor de opvang van de ongedeerde schooljongeren en ouders. De burgemeesters van Ledegem en Lendelede kwamen er eveneens polshoogte nemen. Een verkeersdeskundige van het Kortrijkse parket kwam ter plaatse in de landelijke Driepikkelstraat. De plek van het ongeval bleef tot 17 uur afgesloten. (HWR, ODW)