,,Wij stellen vast dat het drugsgebruik bij jongeren niet stijgt. Dit bewijst dat onze inspanningen niet zonder succes blijven'', onderstreept Dominique Roos, directeur van de vzw Pisad, de vereniging die zich sinds 1996 in overleg met politie, justitie, scholen en overheden inzet om het drugsgebruik bij de schoolgaande jeugd terug te dringen. Maar dat betekent niet dat op de lauweren kan gerust worden. Op basis van een enquête bij 3.000 jongeren heeft Pisad een actieplan uitgewerkt om het dealen van drugs aan te pakken.

24,4 procent van de ondervraagde jongeren geeft toe ooit illegale drugs, zoals cannabis, XTC of amfetamines, te hebben gebruikt. De rondvraag leerde dat al vanaf veertien jaar met drugs wordt geëxperimenteerd. ,,Bij een enquête drie jaar geleden lag de beginleeftijd ook op veertien jaar'', evalueert Dominique Roos de resultaten. ,,Positief is dat de beginleeftijd niet daalt, bovendien blijkt dat het gebruik van drugs niet toeneemt. Wel krijgen wij meer meldingen van drugsgebruik of dealen, maar dat komt door een grotere aangiftebereidheid.''

Drugsgebruikers noemen de kick, nieuwsgierigheid, stoer doen en de druk van vrienden de belangrijkste redenen waarom zij naar verboden producten grijpen. Jongeren die geen drugs nemen, doen dit vooral omdat ze bang zijn voor verslaving, schrik hebben van de reactie van hun ouders en drugs te duur vinden.

Ongeveer één op tien jongeren verklaart ooit drugs gedeald te hebben. Opmerkelijk is dat velen niet weten dat ook doorgeven van drugs als dealen wordt bestempeld. 14,3 procent waagt zich al vanaf 14-15 jaar aan dealen. Het dealen neemt toe met de leeftijd : 47,1 procent vanaf 16-17 jaar. Vooral in dancings, openbare plaatsen zoals het park of het station en in scholen worden drugs verhandeld. De meeste dealers doen dit voor het geld (42 procent), terwijl ook 17,4 procent daarmee hun kameraden een vriendendienst wil bewijzen.


Uitbreiding preventieprogramma's
,,Een strenge controle blijkt voor jongeren de belangrijkste rem om niet te dealen'', stelt Dominique Roos vast. ,,Zij vrezen de reactie van hun ouders, van politie en justitie of van op school buitengezet te worden. Vooral de rol van de ouders en de school is niet te onderschatten. Vandaar dat preventieprogramma's zowel in het basis als het secundair onderwijs zullen uitgebreid worden, terwijl ook een preventiepakket voor ouders van peuters en kleuters wordt uitgewerkt. De helft van de ondervraagden verklaart immers dat zij door de preventielessen geen drugs zullen gebruiken.''

Tenslotte zullen jongeren meer de kans krijgen om met (ex)- drugsverslaafden of (ex)-dealers geconfronteerd te worden. Zo loopt momenteel een project in de strafinrichting in Oudenaarde waarbij zesdejaars van basisscholen in Horebeke, Maarkedal, Zwalm en Brakel met gedetineerden, die door drugs in de gevangenis belandden, een gesprek kunnen aanknopen.