De vogelpest betekent een flinke aderlating voor Jan Lathouwers die achttien vrachtwagens van Lathouwers & Co uit Wolvertem heeft rondbollen. Een tiental van die vrachtwagens zijn volledig uitgerust voor duiventransport.

,,Ik heb net mijn nieuwe vestiging aan de Veilinglaan 39 in Wolvertem geopend'', vertelt Jan Lathouwers. ,,Vroeger waren we gevestigd aan de Palingstraat 24 in Wolvertem, nu nam onze firma een grote uitbreiding. De technische dienst van de gemeente kocht ons vroegere gebouw naast het voetplein van Wolvertem.''

Gelukkig heb ik naast het vervoer van duiven naar het buitenland ook nog een andere bron van inkomsten. Zo staat Lathouwers & Co ook in voor handel en verpakking van witloof en aardappelen.''

,,De vrachtwagens die speciaal zijn uitgerust voor duiventransport kosten zeer veel geld. Normaal hadden we afgelopen weekend 20.000 duiven vervoerd voor wedstrijden. We gaan die duiven ophalen in duivenlokalen in Vlaams-Brabant, Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Maar nu er geen transport van duiven door de vogelpest is toegelaten, komt er ook geen euro binnen, en alle vrachtwagens staan stil. Enkele chauffeurs zijn technisch werkloos. Dit mag echt niet lang meer duren, want als de duivenmelkers belangrijke wedstrijden voor het opleren van hun duiven niet kunnen meedoen, dan is het duivenseizoen naar de haaien, en dat betekent voor ons zwarte sneeuw'', besluit Lathouwers.


Derde generatie
Het bedrijf bvba Lathouwers & Co bestaat al van in 1945 en is toe aan de derde generatie. Voor het transport van duiven moet de firma voldoen aan strenge voorwaarden wat betreft hygiëne, ontsmetting van de vrachtwagens, vergunningen enzomeer. Jan Lathouwer trekt dan ook aan de alarmbel en hoopt dat de overheid de pest zo snel mogelijk indijkt.