Het Antwerps Modemuseum opent op 24 april tentoonstelling Patronen. Het is de tweede tentoonstelling sinds de opening en het succes van het Momu zal zich nu dus echt moeten bewijzen. Patronen geeft alvast een verrassende kijk in de interne keuken van 25 ontwerpers van het kaliber van Gaultier, Dior, Lacroix, Yamamoto.

,,Het was niet makkelijk om ontwerpers te overtuigen hun schetsen, tekeningen en patronen af te staan voor een tentoonstelling. Hun kledingstuk mag iedereen zien. Dat we er het patroon naast zetten, vinden ze over het algemeen wat moeilijker'', vertelt Kaat Debo, die de tentoonstelling mee op poten zette.

Kaat Debo: ,,Het is de interne keuken, die toont hun sterkten en hun zwakten. Je leert bijvoorbeeld dat het duo A.F. Vandevorst jaren met één patroon van een jasje koketteert in uiteenlopende vormen. In de patronen van Yohij Yamamoto zie je hoe de kledingstukken opgebouwd zijn uit langwerpige stroken stof, typisch Japans. En dat terwijl het er van de buitenkant zeer westers uit ziet.''


Textiel om te horen
Niet de minste ontwerpers laten in hun kaarten kijken: Hubert de Givency, Vivienne Westwood, Ann Demeulemeester, Walter Van Beirendonck, Veronique Branquinho, Balenciaga, Issey Miyake en nog vele anderen. Maar er is meer dan patronen versus het afgewerkt product. Het Momu pakt ook uit met geluidsontwerpen, speciaal voor blinden en slechtzienden. In de inkomhal hoor je allerhande geluiden van het menselijk lichaam, zoals het kraken van vingers. Voorts in de ruimte krijg je textiel te horen, wat moet uitnodigen om aan te raken.

De Nederlandse studente Neeltje Ten Westenend hielp de rondleidingen voor slechtzienden uitdenken. In videoprojecties krijg je tevens haar interviews met blinden over mode te zien. Blijkt dat de paradox tussen mode en blind zijn, niet sterk is. Speciaal voor de slechtzienden staat er ook een maquette van het hele Momu in de traphal. Samen met de Vrije Universiteit Brussel en de Design Acadmy Eindhoven ontwierp het Momu een internetsite speciaal voor slechtzienden. Kijk op www.blindspot.be

Het toetje van de tentoonstelling is het fotografische werk van de Franse kunstenares Nicole Tran Ba Vang. (KDM)

Patronen, nog tot 10 oktober in het Modemuseum, Nationalestraat 28 in Antwerpen. Er zijn allerhande kijk-en-doe-rondleidingen, te reserveren via 03-470.27.71.