Ex-onderwijsschepen Kathy Lindekens verlaat dan toch de gemeenteraad om plaats te maken voor Robert Voorhamme. Zij zou opnieuw een job bij de VRT ambiëren. Voorhamme kan nu probleemloos schepen worden. Burgemeester Leona Detiège blijft in de gemeenteraad zetelen, voor het eerst in haar carrière. En advocate Tanja Smit vervangt Patrick Janssens als fractievoorzitter.

Het bleef toch een beetje spannen in de partijcenakels van de Antwerpse SP.A. Een ledencongres koos dan wel Robert Voorhamme als nieuwe schepen voor Jeugd en Sport. Hij moest nog wel eerst in de gemeenteraad geraken. Daarvoor zou aftredend schepen Kathy Lindekens best een stapje opzij zetten, ook uit de gemeenteraad.

Ze was enkele weken op vakantie en hield haar antwoord in beraad. Lindekens maakte gisteren met een e-mail aan de partij en aan de waarnemend stadssecretaris bekend, dat ze toch plaats ruimt voor Robert Voorhamme. ,,Geen commentaar'', was gisteren het enige wat ze kwijt wou.

Als statutair benoemd ambtenaar kan Kathy Lindekens normaal terug naar de VRT. Het is nog onduidelijk welk programma ze zou krijgen. Waarschijnlijk moet ze na enkele jaren in de politiek wel eerste een tijdje ontluizen .


Janssens legt deze week eed af
Moest Lindekens in de gemeenteraad blijven, zouden er wel enkele andere gemeenteraadsleden klaar staan om af te treden. Robert Voorhamme is wel maar de vijfde opvolger. Toch zouden OCMW-raadslid Linda Quackels, senaats-kandidate Mimount Bousakla, Latifa Absik en Fatma Akbas bereid zijn hun aanspraak op een gemeenteraadszitje af te staan. Zodat er weinig in de weg staat om Robert Voorhamme schepen te laten worden. Dat gebeurt, samen met de aanstelling van alle nieuwe en oude schepenen, op de gemeenteraad van maandag 28 april.

De coalitie hoopt dat daartegen Patrick Janssens de nieuwe burgemeester is. De gouverneur wacht nog op het rapport van de procureur, dat zijn naam niet genoemd wordt in lopende gerechtelijke onderzoeken. De meerderheid hoopt dat dit snel gebeurt, zodat Janssens nog deze week de eed kan afleggen en benoemd wordt.


Tanja Smit is brug tussen oude garde en vernieuwers
Leona Detiège blijft wél in de gemeenteraad. Dat wordt trouwens de eerste keer als gewoon gemeenteraadslid.

Gisteren stelde de SP.A-gemeenteraadsfractie wel al een nieuwe voorzitter aan, om Patrick Janssens daar op te volgen. Een vergadering waarbij ook al het kersverse gemeenteraadslid Robert Voorhamme aanschoof.

Na weinig discussie werd gekozen voor advocate Tanja Smit. Ze wordt binnen de SP.A beschouwd als brug tussen de oude garde en de vernieuwers. Daarnaast is ze vrouw, wat gezien de kritiek op het mannelijke schepencollege een troef was. Smit is 30 jaar. Dus nog erg jong in de politiek, al zit ze al acht jaar in de gemeenteraad.

Tanja Smit is voorzitter van het district Antwerpen. Ze kreeg de socialistische partij met de paplepel ingegoten als dochter van Jos Smit, de commissaris van de milieupolitie én jeugdvriend van Bob Cools. (KRG)

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in