Voor het eerst gaat 'Open Doek' een samenwerking aan met de vier gevangenissen uit onze regio. De meer dan 1.200 gedetineerden van de strafinrichtingen in Hoogstraten, Merksplas, Turnhout en Wortel mogen tijdens het festival films kijken. In de gevangenis van Merksplas is zelfs een speciale filmjury samengesteld.

Op het festival worden dit jaar vijf prijzen uitgereikt. Eentje daarvan is dus nieuw. Het wordt de Behind the Scenes Award . Voor het eerst gaat 'Open Doek' achter gesloten deuren. In de vier gevangenissen is een selectie te zien van films die de voorbije jaren op het festival te zien waren. ,,In de vier gevangenissen zitten meer dan 1.200 gevangenen, die een 70-tal verschillende nationaliteiten vertegenwoordigen'', zeggen de gevangenisverantwoordelijken. ,,Hun eigen cultuur zal dus zeker aan bod kunnen komen. De films zullen via het intern videocircuit op de televisies in de cellen te bekijken zijn maar er zijn ook groepsvertoningen. Het is belangrijk dat we het verblijf in de gevangenis zo zinvol en toekomstgericht mogelijk maken. Dit project draagt daar zeker toe bij. Met de films doorbreken we de dagelijkse sleur in de gevangenissen.''

In de strafinrichting in Merksplas zitten 700 gevangenen en geïnterneerden. ,,Via een nauwgezette selectie hebben we een festivaljury van tien man samengesteld'', verklaart gevangenisdirecteur Eric Vercruysse. ,,Onder hen ook enkele cinefielen. Het enthousiasme is groot. De juryleden krijgen de films te zien die aan de gewone festivalcompetitie deelnemen. Na grondig overleg zullen ze de winnende film aanduiden. Het is voor ons belangrijk als gevangenis eens op een positieve manier naar buiten te treden.'' (DAT)