Het gerecht in Veurne tolereert geen vrouwen die thuis ontvangen. Dat ondervond gisteren ook de 50-jarige Sylvie G. uit Ichtegem. De dame adverteerde dat zij, een vriendin en een Nigeriaanse vluchtelinge heren ontvingen op een appartement op de dijk in Koksijde en kreeg prompt een inval. Sylvie G. werd veroordeeld voor het houden van een huis van ontucht en de Nigeriaanse uitgewezen.

De feiten dateren van midden 2000 tot 23 mei 2001. Volgens het openbaar ministerie hield en exploiteerde G. toen een huis van ontucht en misbruikte ze ook een 30-jarige Nigeriaanse vluchtelinge, die per beurt amper 500 frank (12,50 euro) ontving. Ze werd daarom ook vervolgd voor mensenhandel.

De Brugse advocate Damienne Dubois schetste de 50-jarige vrouw af als iemand die aan de grond zat en uit pure geldnood heren ontving. ,,Ze hield vroeger een bar, maar is er sinds haar ongeval in 1990 dermate slecht aan toe dat ze haar werk enkel nog thuis kan uitoefenen. Dat de Nigeriaanse en de vriendin mee op de advertentie staan, ligt gewoon aan haar toestand. Als je een advertentie ziet van een belabberde 50-jarige vrouw die moeilijk te been is en 100 kg weegt, zou jij daar op in gaan'', vroeg de advocate aan een grijnzende rechter Vanmaele. ,,Vandaar de keuze om op de vraag van de twee vrouwen in te gaan. Die rekenden -- zoals vroeger ook steeds -- 1.000 frank (25 euro) de beurt en kregen daarvan de helft. Dat bewijst nog eens dat ze het allen uit pure geldnood deden. Aan het OCMW ontvang je meer. Dus ofwel laat men die vrouwen doen, wat elders overal wordt gedoogd, ofwel help je de Staat aan nog enkele OCMW-cliënten meer.''


Zelfstandig beleid
,,Ge moet eens onthouden dat wij hier in Veurne een zelfstandig beleid voeren, een ander beleid dan in veel andere gerechtelijke arrondissementen, zeker geen gedoogbeleid. Wat doet mevrouw G. nu, nu ze naar Ichtegem verhuisd is'', vroeg de rechter. ,,Wat denkt u'', luidde het antwoord.

Niettegenstaande het eigen beleid werd Sylvie G. toch licht bestraft tot 1 maand cel en 100 euro, beide met uitstel. De Nigeriaanse was al eerder opgepakt en uitgewezen. (YNG)