Alveringem wordt al enige tijd geplaagd door agressieve huis-aan-huisverkopers. De groep uit Gistel, onder leiding van een Turkse inwijkeling, biedt zeep en andere spullen aan. Hun waren kosten een veelvoud van in de winkel. De verkopers trachten de bevolking te overhalen met het argument dat een deel van de opbrengst naar een goed doel -- de operatie van een kankerpatiëntje -- gaat.

Ze gaan daarbij zeer agressief te werk, tot ongenoegen van heel wat inwoners. Veel mensen kopen uit schrik. Een argument dat de verkopers ook gebruiken, is een brief met goedkeuring van de burgemeester.

,,Ze laten het overkomen alsof zij de koopwaar in mijn opdracht aanbieden. Niets is minder waar'', aldus burgemeester Marc Wackenier. ,,De betrokken personen hebben van de provincie de toelating om huis aan huis te verkopen voor een liefdadig doel. Maar hun manier van werken lijkt meer op zuivere commercie. Bovendien heb ik alleen mijn handtekening onder de machtiging van de gouverneur gezet, niets meer.''

Burgemeester Wackenier vraagt de gouverneur schriftelijk om in de toekomst dergelijke aanvragen beter te screenen. ,,Ik doe dat ook omdat een week nadat de malafide verkopers op toer waren er ook enkele inbraakpogingen en diefstallen in de gemeente gebeurden. Dat zadelt de bevolking op met een subjectief onveiligheidsgevoel'', aldus nog burgemeester Wackenier. (MMA)