Het wordt een traditie: de Deinse jeugdraad organiseert de Speelstraat , een spelhappening waaraan alle jeugdverenigingen meewerken, Het initiatief vindt plaats in de Gentstraat en de Kortrijkstraat, die deel uitmaken van de drukke gewestweg N43. ,,Geen toevallig gekozen locatie.

De Speelstraat was oorspronkelijk een protestactie en dat blijft ze ook. ,,Zo wordt er naar ons geluisterd. Wij willen een speelbos, goeie speelpleinen, voldoende jeugdlokalen voor verenigingen en de vakantiewerking en ten slotte zeker verkeersveilige wegen. Met de Speelstraat bezetten de kinderen de straat om ze uit te roepen tot speelruimte. Het protest komt tot uiting via spandoeken en borden die vandaag tijdens een workshop worden gemaakt. Voorts is er vandaag een debat met hoge gasten, werd een grote promo-actie gevoerd naar alle kinderen en is de communicatie met de pers versterkt. Een hele strategie dus'', houdt Timothy De Meulenaere voor.

Deelnemende verenigingen zijn de scouts, KSA Deinze, JNM, Brieljant, Jeugd Rode Kruis, de speelpleinwerking, KSA Vinkt, JOJO, Crea, Djemba, Nievrans, KLJ Petegem, radio Tequila en The Handles. ,,De deelname van het Rode Kruis en de milieugroep JNM geven een speciaal tintje aan deze editie. Zo zullen er voor het eerst milieuspelen te beleven vallen. En ook op studentenclub Delta mochten we opnieuw een beroep doen'' aldus Steven Dan de Putte van de werkgroep.

De hele namiddag is gratis dankzij de financiële en logistieke steun van het stadsbestuur en de totale inzet van de jeugdgroepen. De jeugdraad spreekt onder meer haar opbrengst van de 100-dagenfuif aan om het evenement te bekostigen. (JRZ)

  • Speelstraat zondag 27 april van 14 tot 17.30 uur in de Gentstraat en Kortrijkstaat. Gratis voor jongeren van 7 tot 17 jaar.