De jaarmarkt bracht gisteren in Dworp opnieuw een massa volk op de been.En niet alleen verenigingen maakten van die volkstoeloop gebruik om de kas te spekken. Ook de kerkfabriek deed hetzelfde want met de volgende fase van de restauratie van de pastorie in zicht, zijn alle inkomsten welkom.

Dat de pastorie dit jaar voor Vlaams-Brabant laureaat was voor de Monumentenprijs, bleek gisteren niet in dovemansoren te zijn gevallen. De belangstelling bleek bijzonder groot om de vorderingen van dichtbij te komen bekijken. Pastoor Milius, die in 1768 de pastorie liet bouwen op resten van een ouder bouwwerk, was even met zijn teletijdsmachine uit de tijd terugggekeerd en zorgde in en rond de pastorie voor de vrolijke noot.

,,In de tuin werd de laatste maanden hard gewerkt aan een pad en terras en werden heel wat aanplantingen gedaan'', vertelt pastoor Patrick Maervoet niet zonder trots. ,,Maar het paradepaardje vormen zeker de mooie oude meubelen die sinds kort opnieuw in de pastorie staan en nagelaten werden door pastoor Frans Janssens, jarenlang actief in het kapelletje op het scoutsdomein La Fresnaye aan het Krabbos. Deze meubels brengen in de gerstaureerde pastorie de sfeer van vorige eeuw terug''.

De restauratie van het interieur is de volgende fase die de kerkfabriek van Dworp wil aanpakken in de pastorie. De taart, wijn en koffie vlogen voor dit goede doel gisteren aan snel tempo de deur uit.

En dat de opgeknapte tuin zich leent voor artistieke doeleinden, werd gisteren bewezen. In de pastorietuin stelden voor het eerst drie Dworpse kunstenaars tentoon: Etienne Vanbellinghen, Lea Felis en José Roose. Dat dit naar meer smaakt, laat zich raden. (IDH)