Het parket van Veurne vordert de strengste straf tegen Dominique Hanquez (33) uit het Noord-Franse Coulogne. De man raasde op 13 december 2001 tegen een bloedvaart over de snelweg en ontketende een 24 kilometer lange klopjacht, die bijna tragisch eindigde toen Hanquez tegenaan de Franse grens de anonieme wagen van de wegpolitie uit Jabbeke, met daarin Franky Vandamme en Walter De Dycker, wilde rammen, maar zelf over de kop ging.

,,Wat waar gebeurde, komt nog elke nacht als een film weer tevoorschijn'', zegt agent Walter De Dycker. ,,Ik hoor de voortvluchtige zich verdedigen met het feit dat hij twee kinderen heeft. Wel, wij hebben allebei ook twee kinderen. Waarom heeft hij daar niet aan gedacht toen hij ons van de baan wilde rijden?''

,,De man heeft doelbewust ons dienstvoertuig geramd en ons leven in gevaar gebracht. We wisten niet of hij al dan niet gewapend was en ons met een schot kon afmaken telkens hij met zijn wagen tot op tien centimeter van ons naderde. Toen we hem uiteindelijk konden overmeesteren nadat hij zelf de controle over het stuur verloor, zei hij dat hij gevlucht was omdat hij geen rijbewijs had'', vult zijn collega Franky Vandamme aan.


Geen rijbewijs niet
reden van vlucht

Voor de correctionele rechtbank bleek dat rijbewijs helemaal niet de reden van de vlucht. Toen de man op de snelweg -- eerst richting Oostende en vervolgens richting Adinkerke -- tegen een bloedvaart door de anonieme wagen met beide agenten gezien werd, negeerde de bestuurder elk bevel tot stoppen. Een eerste poging, bijgestaan door passerende vrachtwagens, om de automobilist te doen stoppen, mislukte ter hoogte van de afrit Oostduinkerke. De man reed achteruit de snelweg weer op en bracht daarbij andere weggebruikers in gevaar.

Voor de wagen de Belgisch-Franse grens zou passeren, werd een tweede blokkade opgeworpen. Daar reed Hanquez recht op de anonieme wagen met beide wegagenten af, toen hij op enkele meter voor hen de controle over het stuur verloor en zelf gewond werd bij het over de kop slaan. Toen pas bleek dat hij naar Calais wilde vluchten met in de wagen drie spacecakes, wat joints en 30 gram marihuana, de reden van zijn vlucht.

,,Ik heb hen nooit willen kwaad doen, enkel mezelf willen redden'', zei Hanquez nog aan beide agenten, die elk 1.250 euro schadevergoeding vroegen.

Het parket vorderde de strengste straf tegen de wildeman. Vonnis op 4 november.