Maandagavond werd de eerder deze maand afgezette notaris Johan Lahaye (65) uit Oostende aangehouden en in de gevangenis opgesloten. Dat gebeurde na een huiszoeking in de woonst boven zijn notariaat, waar de Brugse onderzoeksrechter merkte dat de van fraude, misbruik van vertrouwen, oplichting, heling en witwassen van geld verdachte ex-notaris met wat er nog van zijn fortuin restte, de biezen wilde pakken. Ook de zoon Olivier Lahaye (36) werd opgepakt als medeplichtige, weer vrijgelaten, maar wel in verdenking gesteld.

Notaris Johan Lahaye werd vorige week door de koning uit zijn ambt ontzet. Hij werkt al sinds het begin van het onderzoek volop mee met het onderzoek naar zijn wanpraktijken. Dat bleek echter maar oogverblinding.

Bij een huiszoeking, maandagavond in de Karel Janssenslaan 31 in Oostende, bleek de notaris immers al heel wat van zijn door oplichting en fraude bekomen fortuin naar veiliger oorden te hebben versjacherd. Om te verhinderen dat nog meer goederen naar andere oorden zouden worden overgebracht, besloot de onderzoeksrechter de notaris aan te houden. Hij komt vrijdag voor de raadkamer, die over zijn verdere aanhouding moet oordelen.

Ook Olivier Lahaye, de 36-jarige zoon en medewerker in de notarisstudie, werd opgepakt. Hij werd in verdenking gesteld van heling en witwassen van geld. De zoon werd echter niet opgesloten.


30 gedupeerden
Het onderzoek tegen de notaris begon eind oktober vorig jaar, na een klacht van de West-Vlaamse Kamer van Notarissen. Die stelde grove onregelmatigheden vast tijdens een controle in het notariaat. In dat jaar tijd meldden zich volgens de Brugse onderzoeksrechter dertig gedupeerden. Het zijn veelal klanten van het notariaat, die allen samen 12,5 tot 15 miljoen euro zagen verloren gaan.

Dat fortuin ging vooral in de prestigieuze kunst-, wagen- en horecacollectie van Johan Lahaye, zoon van Arthur Lahaye die vrederechter in Veurne was en kleinzoon van de vroegere Poperingse burgemeester-brouwer Nestor Lahaye. Hij kocht pakken exclusieve kunst, reed rond in dure Beltleys en Cadillacs, kocht de restaurants Zeezotje en Mosselbeurs en ook het verkommerde winkelpand van de failliete Société Economique d'Ostende (SEO), waar hij miljoenen in het floppende project Co-Center stopte. De villa Sparrenhof in De Panne van zijn vader maakte hij ten gelde in een ultieme poging de put te dempen. Maar die bleek alsmaar groter, zodat niet alleen op de Bentleys en Cadillacs, maar ook op zijn notariaat en privé-woonst in Oostende, op zijn kunstcollectie, op het Co-Center en op de historische paardenhoeve Eversam in Stavele beslag werd gelegd. Maar de openbare verkoop van al die goederen zal nooit volstaan om de put te vullen.