De aanvraag van Proximus om een zendmast te plaatsen op de toren van de 13de-eeuwse vroeggotische kerk in Lissewege (Brugge) is bij voorzitter Rudy Desmedt van de vzw VVV Lissewege in het verkeerde keelgat geschoten.

,,Dit unieke monument, dat pas gerestaureerd is, zou er aan de zijkanten twee antennebakken bij krijgen, een beetje zoals in Damme. Esthetisch kan dat niet, vooral omdat Lissesege in het verleden al benadeeld geweest is door de uitbreidingswerken voor de haven van Zeebrugge'', zegt Rudy Desmedt.


Bord met aanvraag
hangt ondersteboven

,,De manier waarop die aanvraag bekendgemaakt wordt, kan trouwens ook niet. Het bord met de aanvraag hangt nu ondersteboven en bewoners moeten moeite doen om het te kunnen lezen. Ik heb bij burgemeester Moenaert al geprotesteerd tegen de onwettige manier waarop die bouwaanvraag bekendgemaakt wordt.''

,,Namens de vzw VVV Lissewege heb ik ook het schepencollege aangeschreven om te laten weten dat we gekant zijn tegen de plaatsing van een mast op de kerktoren. Het protest beperkt zich niet tot de VVV. Na de restauratie van de kerktoren heb ik nog nooit zo'n positieve reacties opgevangen. Al die mensen zijn evenzeer tegen de plaatsing van een mast, maar niet iedereen kruipt natuurlijk in zijn pen'', aldus Rudy Desmedt.

Er is ten andere een alternatief, zo geeft de VVV-voorzitter nog mee. ,,Bijna naast het station, aan de overkant van de spoorweg, staat er al een antenne van de spoorwegen. Het is misschien mogelijk om daar eventueel een antenne bij te plaatsen'', aldus nog Rudy Desmedt.