De intussen gepensioneerde dokter Lawrence V.L. ontkent dat hij tijdens de operatie van Gabriël Verhaeghe uit Hulste in 1995 een beroepsfout maakte. De dokter voerde een operatie aan de ruggengraat uit, maar zou volgens de burgerlijke partij te diep geboord hebben, zodat het ruggenmerg geraakt werd. Gabriël Verhaeghe kwam volledig verlamd uit de operatie en moet zich acht jaar later nog behelpen met een looprekje.

De zaak tegen dokter Lawrence V. L., die in een Kortrijks ziekenhuis werkte maar nu in Sint-Martens-Latem woont, sleept al jaren aan. Er kwam uiteindelijk schot in de zaak toen de drie rechters in Kortrijk vorig jaar in december een college van drie experten-professoren aanstelden. Dat verslag is klaar en op basis daarvan konden de debatten verdergaan.

Het slachtofer Gabriël Verhaeghe ondervond verlamming aan zijn handen. Bleek dat er vergroeiingen waren aan zijn ruggengraat. Daarop werd hij geopereerd door V.L. Volgens de burgerlijke partij staat het vast dat er tijdens de operatie iets foutging. Volgens de expert die door het slachtoffer aangesteld werd, is het duidelijk dat er aan de rechterkant van het lichaam ingegrepen werd terwijl het probleem zich links van de wervelkolom bevond. Er zou ook te ver geboord zijn tot tegen het ruggenmerg en na de operatie zouden er zich zware bloedingen voorgedaan hebben.

Advocaat Louis Declerck vroeg een nieuw aanvullend onderzoek van de resultaten van de radiografie voor en na de operatie. De verdediging geeft toe dat er zich tijdens de operatie in juli 1995 verwikkelingen voordeden.


Gekluisterd aan looprek
,,Het expertiseverslag van de professoren is heel helder. Preoperatief werd er geen fout gemaakt. De operatie was noodzakelijk en ook postoperatief werden er geen fouten gemaakt. Het verslag stelt ook dat de chirurg geen bewezen fout maakte. Het rechts benaderen van een links gelegen letsel is normaal en dat er te ver geboord werd, is onmogelijk. Zeker niet tot aan het ruggenmerg'', aldus de verdediging.

Gabriël Verhaeghe, voor de rest van zijn leven gekluisterd aan een looprek, ziet het anders. ,,Ik was schrijnwerker in 1995. Door de medische fout moest ik de zaak verkopen. We vragen inderdaad een fikse schadevergoeding, maar dat slaat alleen op de inkomsten die ik verloor. Ik weet wat er gebeurde en dat blijkt ook uit de radiografie.''

,,Er werd te diep geboord en tijdens de operatie heeft men dat zeker gemerkt. De dokter plaatste er een kauwgom in, bij wijze van spreken. Om het lek te dichten. Uiteraard dat de experts hem vrijpleiten. Die professoren en dokters beschermen hun eigen beroep'', vertelt de man, wachtend op de lift in het gerechtshof. Op de buitentrap moet hij zijn looprek achterlaten en kan hij zich moeizaam naar beneden werken via de trapleuningen.

De rechtbank doet uitspraak op 25 november.