Spano sluit één van zijn vier productielijnen in Oostrozebeke. In het bedrijf werken 345 mensen, door de sluiting gaan 37 jobs verloren. Het bedrijf geeft de slechte marktevolutie in de Europese en internationale spaanderplatensector op als reden voor de productievermindering.

Helemaal onverwacht komt dit nieuws voor het personeel niet.

,,Lijn drie ligt al zes weken stil. Die mensen werkten voorlopig verspreid over de firma, maar iedereen weet dat zo'n situatie niet kan blijven duren maar de directie noch de vakbondsafgevaardigden gaven uitleg. Maar zelfs de verwarming van de pers werd afgelegd. Dus voelden we nog meer nattigheid,'' aldus een werknemer, die liever anoniem blijft.

Dinsdagmiddag kreeg het personeel een eerste mededeling. ,,Via de radio, weliswaar. Het was verwacht maar het is toch spijtig. Blijkbaar is er met de komst van de MDF-platen geen markt meer voor spaanderplaten. Het magazijn staat vol met platen die niet buitengaan. Spano produceert MDF-platen in Vielsalm, het is jammer dat die fabriek niet hier in Oostrozebeke staat.''

De directie voorziet in oplossingen om de sociale gevolgen van de herstructurering te beperken.


Bij de bron
Oppositieraadslid en voormalig burgemeester Lieven Demedts heeft een dubieus gevoel bij het sluitingsbericht: ,,Spano heeft recent geïnvesteerd in een loskade en de aanleg van de expressweg is goedgekeurd, dat schept voor een bedrijf toch mogelijkheden. Bovendien stuurde het bedrijf zelf positieve berichten uit, waaruit bleek dat het met de spaanderplatenindustrie toch niet zo dramatisch gesteld is. Anderzijds komt dit nieuws niet onverwacht. Bedrijven kijken aan tegen zware loonkosten en sociale lasten. In die zin kan ik de werkgevers begrijpen, het is logisch dat Vielsalm voor hen een betere productielocatie is, daar zitten ze bij de bron en sparen transportkosten uit.'' (ICR)