Blijven Kijken is de titel van een boek waarin mediajournalist en Herzelenaar Manu Adriaens (44) de geschiedenis beschrijft van vijftig jaar Vlaamse televisie: van NIR tot VRT. Wie liever kijkt dan leest komt met de 850 foto's ook ruimschoots aan zijn trekken. ,,Of je jong bent of oud, iedereen wil zijn televisiehelden wel eens terugzien'', weet de auteur van het boek met een groot herkenbaarheidgehalte. • Is het boek een zuivere chronologie van vijftig jaar TV- geschiedenis?
 • Manu Adriaens: ,,Neen. Er zit geen tijdslijn in de hoofdstukken. Ik heb het geheel opgehangen aan een reeks populaire figuren van de TV, zowel aan die van het eerste uur zoals Paula Semer en Toni Corsari als aan recentere figuren als een Marc Uytterhoeven of een Herman Van Molle. Ik heb ze ondergebracht in thema-hoofdstukken: de omroepsters, de quizmasters, de sportjournalisten, de figuren achter de schermen enzovoort. Het boek gaat niet alleen over het verleden en het heden maar ook over toekomst: de digitale televisie bijvoorbeeld. De geschiedenis is niet af. Daarom heet het boek ook Blijven Kijken. '' • Het boek is nog maar pas te koop en klimt al in de toptien. Vanwaar dat succes?
 • ,,De televisiegeschiedenis is een belangrijk deel van ons collectief geheugen. Ouderen hebben sterke herinneringen aan populaire reeksen als Kapitein Zeppos en Johan en de Alverman, maar ook de jongeren kennen ze van de heruitzendingen. De geschiedenis van de VRT overbrugt twee generaties. Als je in een gezelschap begint over een populaire TV-figuur, kan oud en jong meteen meepraten.'' • Hoe kwam je aan de opdracht om dat boek te schrijven?
 • ,,Ik publiceer al jaren jaar artikels over TV en showbizz in populaire magazines. Ik schreef ook een vijftiental boeken waaronder De complete kleinkunstgeschiedenis en Ik hou van jou - Het verhaal van de Vlaamse showbizz . Ik werk achter de schermen mee aan radio- en televisieprogramma's en die contacten leidden tot de opdracht voor het jubileumboek.'' • Was het een zware dobber?
 • ,,Ik werkte er een jaar aan maar kreeg veel medewerking van de VRT. Naast mijn eigen archief raadpleegde ik het uitgebreide archief van de openbare omroep. Daar zaten prachtige foto's in die Joken Loeckx-Van Cauwenberghe mee hielp uitzoeken. Het was een aangename opdracht want ik ben zelf al vanaf mijn vijfde levensjaar een fervent TV-kijker.''

 • Welke TV-figuur is je het sterkst bijgebleven?
 • ,,Jef Cassiers. Die man is te vroeg gestorven want hij was een groot televisietalent. De begintijd van de TV was gekenmerkt door trage programma's maar Cassiers maakte met Het Manneke de eerste korte en flitsende programmaatjes. Hij werd een talentrijk regisseur die internationale prijzen behaalde.'' • Wat is voor jou het meest innoverende programma uit 50 jaar VRT?
 • ,,Zonder twijfel Het Huis van Wantrouwen . Het was de eerste maal dat informatie en amusement op een boeiende en spontane manier naadloos door elkaar liepen. Het is nu de standaard voor hedendaagse succesprogramma's.''

 • Blijven Kijken van Manu Adriaens is uitgegeven bij Lannoo en is te koop in de boekhandel tegen 35 euro. Op zaterdagvoormiddag 25 oktober signeert Adriaens in de Standaard Boekhandel in Aalst en op zaterdagvoormiddag van 26 oktober van 11-12 uur in Standaard Boekhandel Zottegem.