Het eerste nummer van dit academiejaar van het studentenblad Schamper is uit. ,,We vertellen in Schamper veel onnozelheid en maken soms grove grappen. Maar Schamper is ook scherp en rechtuit. Bovendien nemen we ons werk heel serieus. We schrijven niet zomaar iets, we spitten onze onderwerpen echt wel uit'', zegt Tim Van der Mensbrugghe, al jaren medewerker aan het studentenblad.

Tim Van der Mensbrugghe (22) werkt al vijf jaar mee aan Schamper en dat heeft hem al enkele studiejaren gekost. Nu zit hij in de eerste licentie Germaanse talen. Hij was enkele jaren hoofdredacteur van het blad, dit jaar neemt hij de eindredactie en lay-out voor zich.

Het eerste nummer van dit academiejaar is er. Nieuw is de opiniepagina. Het Liberaal Vlaams Studentenverbond (LSV) bijt de spits af. Het LSV pleit onomwonden voor stemrecht voor migranten. Daarmee gaan ze in tegen hun moederpartij, de VLD.

,,In het commentaarstuk van de redactie nemen we de stakingsactie van de socialistische vakbond in de studentenrestaurants op de korrel. We vinden hun actie vrij onbillijk. De vakbond reageert tegen een eventuele privatisering, maar er is nog niets gebeurd. Protestacties moeten meer ondergrond hebben. Het klinkt sommigen misschien wel wat vreemd in de oren, want doorgaans staan we wel pal achter de vakbonden'', zegt Van der Mensbrugghe.

Stevige onderzoeksdossiers staan nog niet in het eerste nummer, maar dat komt nog. Het drukwerk van Schamper wordt gestijfd met inkomsten uit advertenties, ongeveer 2.500

euro per jaar, en 16.000

euro subsidies van de universiteit.

,,Net genoeg voor de drukkosten, de telefoonrekening en eventueel de aankoop van een computer. De redacteurs schrijven hun stukjes gratis.'' Momenteel zitten er 28

studenten in de redactieraad, ze meldden zich spontaan aan. ,,De meeste medewerkers hebben een vrij links-liberale oriëntatie, maar het gaat zeker niet om studenten die steeds opnieuw roepen om revolutie. We krijgen meestal zowel uit linkse en rechtse hoek opmerkingen. Dus dan zitten we goed. We willen een neutrale positie innemen''.


Aantal haatmails
Vorig jaar focuste Schamper geregeld op extreemrechtse studentenverenigingen. Dit leverde een aantal medewerkers haatmails op, ook loopt er een proces omdat een recht van antwoord niet werd gepubliceerd. ,,Maar dat was enkel scheldproza. Zoiets komt er niet in'', zegt Van der Mensbrugghe.

Schamper geniet persvrijheid. ,,De rector leest ons blad wel, we krijgen af en toe ook een reactie van hem. Maar hij dreigt er nooit mee onze subsidies terug te schroeven.'' Al een aantal keer had het studentenblad vrij veel impact. ,,In het Talencentrum liep enkele jaren geleden een en ander mis. We hebben daar een dossier over gemaakt. Onder meer daardoor is er nu orde op zaken gekomen.'' Ook komt er een nieuw studentenhuis , de kwestie kwam vaak in Schamper aan bod.

,,We doen het in de eerste plaats om ons te amuseren. Maar we hebben ook wel de ambitie om later in de journalistiek te gaan. Let wel, wie hier enkel komt om het later in zijn curriculum vitae te zetten, is er aan voor de moeite. Want die medewerkers vallen vrij snel door de mand'', zegt Van der Mensbrugghe.

  • Website: www.schamper.ugent.be