De stad Leuven legt de verbouwingswerken aan de fakbar van studentenkring Industria in de Tiensestraat stil. De studenten industrieel ingenieur van Groep T voerden de werken zonder bouwvergunning uit.

De studenten verbouwden de voormalige horecazaak aan de Tiensestraat 146 om tot fakbar. Het studentenblad Veto snijdt in een kort artikel aan dat de bar echter nog een tijdje zal gesloten blijven. Fakbar-verantwoordelijke Ward Stroobant legt uit: ,,In amper een maand tijd hebben we veel werk verzet. We hebben alles zelf gedaan, en wilden de fakbar klaar hebben tegen het begin van het academiejaar. Dat bleek te snel, maar een derde week van hat academiejaar zouden we gehaald hebben.'' Tenminste, als ze niet dat ene kleinigheidje hadden vergeten: een bouwaanvraag te doen.

,,Het was de bedoeling werken uit te voeren die toegelaten waren'', stelt Ward. ,,Aan de achterzijde van het gebouw stond echter een scheve buitenmuur. We besloten die muur gewoon opnieuw te zetten. We hadden gehoopt dat niemand er problemen over zou maken. We wisten wel dat we verkeerd bezig waren.''

Het Leuvense stadsbestuur kreeg lucht van de overtreding, en liet de werkzaamheden stilleggen. Schepen van ruimtelijke ordening Karin Brouwers (CD&V) weet dat de muur niet de enige overtreding was. ,,Er werd een gevelopening gedicht, een veranda afgebroken en het afbreken van de muur heeft gevolgen voor de stabiliteit'', stelt schepen Brouwers.


Werken stil
,,De werken zijn vergunningsplichtig, en de studenten hebben het verzuimd om een aanvraag te doen. Zolang er geen vergunning is, liggen de werken stil.'' Het schepencollege kan de vergunning ook weigeren. Dan moeten de studenten het pand in zijn oorspronkelijke staat herstellen.

De studenten dienen alvast een regularisatieaanvraag in. ,,Volgende week dienen we de plannen in'', stelt Ward Stroobant. ,,We hopen dat we zo snel mogelijk de fakbar mogen afwerken.'' De studenten kunnen tot dan terecht in café 't Plectrum aan de Naamsestraat, dat dienst doet als tijdelijke fakbar.