Bij Structuplas-Riesselberg was gisteren een 24 uren-waarschuwingsstaking. De ruim 190 arbeiders en 40-tal bedienden vrezen op termijn voor hun werkzekerheid omdat de besprekingen over een nieuw belangrijk order blijven aanslepen. Nieuwe protestacties staan niet direct op stapel.

Autoconstructeur Opel wil in 2004 een nieuw model op de markt brengen. Een zogenaamd Delta-project houdt die introductie in goede banen en zoekt op vandaag naar toeleveringsbedrijven voor de assemblage van de nieuwe wagen.

In dit verband waren al gesprekken tussen Opel en Structuplas-Riesselberg. ,,Een voorname bedrijvigheid in de Izegemse onderneming is tegenwoordig de fabricage van de binnenbekleding voor de autodeuren van de Opel Astra. Structuplas-Riesselberg heeft genoeg knowhow in huis om dezelfde toeleveringsopdracht voor het nieuwe Opel-automodel te doen. In het begin zag het ernaar uit dat beiden samen in zee zouden gaan. Het prototype voor de nieuwe matrijs werd alvast in Izegem ontwikkeld. Later verhuisde evenwel de productie van de nieuwe seriematrijzen.''


Signaal
,,Het was een signaal dat Structuplas-Riesselberg dreigt het nieuwe belangrijke order te mislopen'', verduidelijkt Carine Hiroux van ACV-metaal. Het gemeenschappelijk vakbondsfront wijst met een beschuldigende vinger naar EPIQ met hoofdzetel in Diepenbeek. De groep nam halfweg vorig jaar Structuplas-Riesselberg over. ,,Vanuit die hoek twijfelt men over de rendabiliteit van het nieuwe order. Men wil meer winst op kortere termijn maken en doet daarom onvoldoende inspanningen om de Opel-toeleveringsopdracht binnen te halen. Een onderhoud met de werkgever bevestigde gistervoormiddag die vaststelling'', gaat Marc Boone van ABVV-metaal verder. ,,Het kan nu twee kanten uit.''


Dubbel
,,In het eerste scenario doet de werkgever alles om het order alsnog te veroveren en op die manier de werkzekerheid te behouden voor een 70-tal werknemers. Als dit niet lukt, moet de werkgever nu al zoeken naar alternatieve tewerkstelling om mogelijke afdankingen over twee jaar te vermijden.'' De 24 uren-waarschuwingsstaking van gisteren onderlijnde die dubbele vakbondseis. ,,Twee derden van de ruim 220 werknemers kozen voor de stakingsdag. De bedrijfsleiding beloofde nog dit jaar meer duidelijkheid over het verhoopte order. In afwachting zijn nieuwe protestacties opgeschort. Maar wij blijven alles op de voet volgen'', voorspelt Carine Hiroux.

Directeur Dirk Delvoye van Structuplas-Riesselberg wou gisteren geen commentaar kwijt. (HWR)