In de Koestal heet het project dat de Evergemse artistieke duizendpoot Helmar Daeninck dankzij zijn vrouw Blanche Van der Aa en zijn kinderen Sofie en Michel heeft opgezet. Voor een goed begrip: die titel heeft enkel met de unieke locatie te maken en refereert geenszins aan de inhoud. Hoewel je riskeert met stro of hooi in je haar uit de koeienstal te komen, zijn de geëxposeerde werken allesbehalve boertig. Met zijn nagenoeg 200 kunstobjecten van diverse aard bewijst Daeninck zijn veelzijdig talent.

,,Mijn ouders hielden in Gent een groentenwinkel aan de Overpoort. Ze bestelden aan huis. Op die manier kwam ik als kind in contact met de befaamde Jules De Bruycker. Hij gaf me de eerste impulsen om te leren tekenen en schilderen. Omdat mijn grootouders landbouwers waren, kende ik de boerenstiel. Al als jonge kunstenaar droomde ik ervan ooit in een koeienstal te exposeren. Die jeugddroom gaat in de herfst van mijn artistieke loopbaan in vervulling'', laat de 68-jarige Daeninck zijn tevredenheid blijken.

Hij koos de schuur van Antoine en Christiane Hebberecht als locatie. De diverse stallen, het stierenhok, de hooischuur en de loods voor karren werden door Daeninck eenmalig als expositieruimte ingericht. In het vetkot hangen zijn eerste pentekeningen en bas-reliëfs. De tocht langs de paardenstal, het stierenhok, de schuur en het karrenhok (kerrekot ) geeft een genietbaar overzicht van de diverse technieken die de Evergemse kunstenaar zowel in zijn schilderijen als beelden gebruikt.

Potlood-, pen-, pastel- en houtskooltekeningen, aquarellen, litho's en olieverfschilderijen vormen de hoofdmoot van de expositie. Stads- en natuurgezichten, mens en dier, naakten portretten, stillevens en zelfs abstracte composities wisselen elkaar af. Beelden in hout, brons, andere metalen of natuursteen fleuren de goed verlichte ruimten extra op. Daenincks bijgevoegde teksten zijn vaak schalks, maar getuigen van het belang dat hij hecht aan waarden zoals geborgenheid, vriendschap en liefde.

Voor de vernissage van het project In de Koestal daagden ruim 300 kunstliefhebbers op.

  • In de Koestal. Overzichtstentoonstelling van Helmar Daeninck. Tot zondag 3 november in de stallen van ex-landbouwer Antoine Hebberecht, Meerbeke 13, Evergem. Van maandag tot vrijdag van 14 tot 19 uur en op zaterdagen, zon- en feestdagen van 9.30 tot 19 uur. Gratis.