Onder luid applaus en met het bekende we are the champions als achtergrondmuziek hesen gisterenavond om klokslag 18 uur Michaël Dekempeneer (21), Patrick Boon (26) en Jimmy Loos (19) zichzelf uit hun kano in het Hof ten Blote in Huizingen waar ze de afgelopen honderd uur in doorbrachten. Met tranen in de ogen, schorre stem en knikkende knieën gooide het drietal dolgelukkig maar zichtbaar vermoeid de armen in de lucht. De buit was binnen. De drie kunnen zich voortaan wereldrecordhouder kanozitten noemen.

Het avontuur begon donderdagnamiddag om 14 uur precies. De drie mannen installeerden zich in twee opblaasbare kano's in een grote waterbak achter het Hof ten Blote in Huizingen. Vijf dagen lang werd het dobberend bootje hun leefruimte. Wakker blijven was de boodschap om het wereldrecord gehomologeerd te krijgen. Dit lukte met de hulp van een gsm, kruiswoordraadsels oplossen of met elkaar en het publiek nat spuiten met waterpistolen. Supporters waren massaal op post en ook de artiesten die vijf dagen in de feesttent de revue passeerden, kwamen de drie kanozitters bemoedigende woordjes toespreken.

Elk om beurt zagen de aspirant-recordhouders het mannetje met de hamer passeren, meestal bij het krieken van de dag. ,,Maar het wereldrecord is nooit in het gedrang geweest'', vertelt organisator Dirk Sterck. ,,Vooral met de eindmeet in zicht kregen de kandidaten opnieuw vleugels. ''.


Auto vullen
Naast de recordpoging zelf, hield ook een dagelijkse extra-opdracht voor de voormannen van de drie kandidaten de spanning erin in het Hof ten Blote. Zo moesten Eddy Walschot, Bart Van Nimmen en Stefan Van Goethem voor elk hun kapitein een Volkswagen Beetle zoeken en deze met zoveel mogelijk mensen vullen. Hier nam Eddy die voor Michaël Dekempeneer uitkwam al het voortouw met 19 personen. Verder moesten er zoveel mogelijk mensen gezocht worden met een opgelegde zwemuitrusting, zoveel mogelijk mensen aan één touw naar het Hof ten Blote brengen, zoveel mogelijk hoelahoeps samen krijgen en gisteren ten slotte als apotheose zoveel mogelijk neuzen en andere gadgets verkopen ten voordele van de Cliniclowns.

Het opdrachtenspel eindigde met een overwinning voor Michaël Dekempeneer en zijn voorman Eddy Walschot die naast de wereldtitel aan hun exploot ook een mountainbike overhouden. Jimmy Loos en Bart Van Nimmen eindigden tweede, Patrick Boon en Stefan Van Goethem derde. Toch was er van een rangschikking gisterenavond nauwelijks sprake: in de feestroes die volgde voelde iedereen die aan de recordpoging had meegewerkt zich winnaar.