Streekgenoten mochten zondag delen in het volksfeest naar aanleiding van de tiende verjaardag van het koningschap van koning Albert. Op een groot tuinfeest in het koninklijk paleis nodigde de koninklijke familie uit alle Belgische provincies tachtig personen uit. Gewone mensen zonder onmiddellijke banden met het koningshuis voor wie de Garden Party een onvergetelijke belevenis werd. Onder hen Chiara Van Gerven uit Ternat.

Chiara is tien en was meteen één van de jongste gasten op het feest van koning Albert zondag in de tuin van het koninklijk paleis. Precies omdat ze zo jong is, mochten ook mama, papa en haar jongere broertje mee. Het werd voor de hele familie Van Gerven een uitzonderlijke belevenis, iets om later aan de kleinkinderen te vertellen.

,,Ik heb de feesttaart mee mogen aansnijden en koning Albert stond op amper één meter van mij'', vertelt een enthousiaste Chiara. ,,En ik heb nog andere mensen herkend: prinses Mathilde en koningin Paola, prins Filip en prins Laurent. En ook ministers'', somt ze in één adem op.

Wat ze van de koning vond? ,,Hij is een heel lieve en vriendelijke man. We waren met tien kinderen die allemaal precies tien jaar oud waren, één uit elke provincie. Ik mocht Vlaams-Brabant vertegenwoordigen. Hij zei ons allemaal vriendelijk goeiedag. Toen we hem de taart aanboden, bood hij ons ook allemaal een stukje aan. Eigenlijk is hij vooral grappig en hij lacht graag. Hij doet heel gewoon, ook al is hij koning. Ik ben heel blij dat ik dit mocht meemaken. Ik zal het nooit vergeten. Toch was het in het begin wel allemaal wat overdonderend toen we pas toekwamen en je plots voor de koning of andere bekenden staat. Dan schrok ik toch wel even maar ik was nooit bang''.

,,De kinderen die iets moesten doen voor de koning werden heel goed begeleid'', vult mama Patricia aan. ,,Dat Chiara bij de gelukkigen was, is puur toeval. Haar oma werkt bij de provincie waar ze nog op zoek waren naar een tienjarig meisje. Het werd helemaal geen stijve bedoening. Het ging er vlotjes en joviaal aan toe. In de koninklijke tuin mochten alle genodigden vrij rondwandelen. Na een concert was er een soort walking diner met specialiteiten uit alle provincies. Tof om te zien was dat ook de koninklijke familie gewoon tussen de mensen liep, net als de prinsjes en prinsesjes die zich de streekgerechten lieten smaken. Na afloop kregen we er nog een concert in het Paleis voor Schone Kunsten bovenop''.