De nieuwe festihal , de kwaliteit van de groepen én het uitstekende weer stuwden het Wereldfestival van Folklore dit jaar naar een nieuw bezoekersrecord. Liefst 33.000 mensen woonden de voorbije week een van de voorstellingen in het exotische gemeentepark bij.

,,Dat zijn er alweer duizend meer dan vorig jaar, toen we ook al piekten'', vertelden de organisatoren Marcel Vervoort en Steven Goossens enthousiast. Met een ontroerende samenzang van alle groepen, het oplaten van tientallen ballons en het afsteken van een reusachtig vuurwerk werd op gepaste wijze een punt gezet achter de zeer succesvolle 45ste editie.

,,We hadden echt heel goede groepen dit jaar. De Slovaken, Cubanen en de spectaculaire Paaseilanders groeiden uit tot publiekslievelingen. De Jamaicanen oogstten met hun reggaeklassiekers het meeste succes tijdens de verbroederingsavonden. ''

De weergoden waren het Wereldfestival wel bijzonder gunstig gezind dit jaar. ,,Vlak voor het festival kregen we van de dansers van het Paaseiland een grote noveenkaars om de weergoden te plezieren. We hielden ze de hele tijd brandend en voerden zelfs enkele rituelen uit. Hoe later op de avond hoe gekker,'' lacht Marcel Vervoort.

De nieuwe grote evenementenhal, waarin de organisatie dit jaar zwaar had geïnvesteerd, moest slechts twee keer worden gebruikt. Een keer omdat het eenvoudigweg te warm was, een andere keer omdat er zich toch donkere wolken samenpakten. (JA)