Met hun tent stonden enkele dance-fans al vrijdagnamiddag om 17 uur aan te schuiven voor Fish'n'chips aan de Kammenstraat. Het werd een lange nacht maar zaterdagochtend waren ze zeker van hun vrijkaarten voor de openluchteditie van het festival 'Antwerp is Burning'. Dat heeft zaterdag 6 september plaats op het gloednieuw stedelijk festivalterrein, aan de middenvijver op Linkeroever.

,,Het was zeker de moeite waard, dat nachtje wachten'', zegt een glunderende maar vermoeide Maurice De Rauw. Hij zakte vrijdagavond om 17 uur al af met twee kameraden uit Hechtel. Ze tonen trots hun VIP-kaarten voor het dance-festival.

Alhoewel de drie met een tent en slaapzak op alles voorzien waren, deden ze geen oog dicht. ,,We hebben ons geen minuut verveeld. Vooral veel gebabbeld met andere mensen die hier aanschoven en gedronken natuurlijk. Zelfs gekaart om de tijd te verdrijven en natuurlijk naar muziek geluisterd.''

De nachtelijke aanschuivers kregen tegen de ochtend gezelschap van enkele tientallen andere moderne muziekfans die tuk waren op de vrijkaarten. Nadarbarelen en hekken bewaarden de orde in de rij wachtenden. Vanaf 9 uur speelde een DJ moderne dansmuziek en baadde de Kammenstraat al een beetje in Antwerp is Burning -sfeer. Toen een weekblad de file op blikjes frisdrank trakteerde, zat de ambiance er echt in.

Iets na 10 uur werd het geduld beloond en gingen de deuren van Fish'n'chips open. Met mondjesmaat druppelden de jongeren binnen. Dat leidde niet tot vechtpartijen, zelfs niet tot geduw of getrek. ,,De jeugd van tegenwoordig is niet zo slecht als ze steeds afgeschilderd wordt'', zegt het Hechtelse trio.


12.000 muziekfans verwacht
De eerste tien kregen een VIP-kaart, de honderd volgenden een gewone vrijkaart. In de Fish'n'chips moesten ze wel eerst nog door een psychedelische glijbaan om wat af te koelen, voor ze hun zuur verdiende tickets kregen.

Antwerp is Burning heeft voor het eerst plaats op een festivalweide aan de Middenvijver op Linkeroever. Het stadsbestuur reserveert deze locatie speciaal voor openluchtfestivals.

Het festival biedt op zaterdag 6 september een staalkaart van de moderne dance-muziek, met trance, house, harddance, techno, drum'n'bass en R&B. DJ's uit heel de wereld zetten hun beste beentje voor. Antwerp is Burning startte drie jaar geleden in vijf grote discotheken. Omdat het evenement uit zijn voegen barstte, verhuisde het naar het Sportpaleis. Er was vorig jaar al een openluchtversie op het Eilandje maar geluidsoverlast zette toen een domper op de feestvreugde. Op Linkeroever levert dat geen probleem op. De organisatoren verwachten 12.000 muziekfans.