Uitzonderlijk herdacht Antwerpen de gesneuvelden van de Eerste en Tweede Wereldoorlog aan het monument van de zeelieden , vlak voor het Loodswezen. De werken aan de Leien herschiepen het standbeeld van Albert aan het Stadspark tot een bouwwerf. Burgemeester Patrick Janssens (SP.A) belooft dat 21 juli volgend jaar opnieuw gevierd wordt bij Albert.

Niettegenstaande het mooie kader aan het Loodswezen op de Scheldekaai, willen de meeste oud-strijders en oorlogsslachtoffers volgend jaar toch terug naar het Stadspark. ,,Met alle respect voor de zeelieden, het is hier niet écht. Koning Albert is toch ons grote voorbeeld, het zinnebeeld van het land'', klonk het bij nogal wat oud-strijders.

De meesten vinden het terrein voor het Loodswezen trouwens te klein. Burgemeester Janssens heeft oren naar de kritiek. Als de werken naar wens verlopen, verhuist de plechtigheid terug naar het Stadspark.

Naast oud-strijders en oorlogsslachtoffers, verzamelden gisteren ook politici, militairen, vertegenwoordigers van het gerecht en wat diplomaten rond het monument van de zeelieden. Er was ook een delegatie van het Franse vreemdelingenlegioen en het Britse legioen. De muziekkapel van de Antwerpse politie en de Stadstrommelaars verzorgden de muziek bij de ingetogen plechtigheid.

,,We herdenken vandaag ook het tienjarig overlijden van koning Boudewijn'', stelde Janssens in zijn toespraak. ,,Hij was een voorvechter van verdraagzaamheid. Zoals hij geen verdeelde staat wil, willen wij geen verdeelde stad. Iedereen moet meetellen. Daarbij wijzen we elk fundamentalisme af, van welke aard ook. Zo'n goede samenleving voor iedereen maken, daarbij is een goed functionerend bestuur de beste garantie. Het gezond maken van de stad is daarvoor een noodzakelijke voorwaarde''.

Na een receptie in het stadhuis volgde nog het Te Deum in de kathedraal. (KRG)