Natuurpunt heeft Hans Renders en zijn paarden ingeschakeld voor het maaien van het Zomerklokjesreservaat. ,,Maaien met paarden is uniek en natuurlijkvriendelijk'', verklaart voorzitter Marc Vermylen. ,,De paarden, die meters voor de maaibalk stappen, waarschuwen kleine dieren en amfibieën dat er gevaar op komst is. De dieren kunnen daardoor op tijd vluchten, daar waar ze bij het gebruik van een cirkelmaaier vaak worden vermorzeld. Bovendien wordt de bodem minder beschadigd dan met het gebruik van tractoren''.

Hans Renders schakelt voor het werk Vlaamse trekpaarden in. ,,Sinds mensenheugenis werd op de vruchtbare gronden van de lage landen een uitzonderlijk trekpaard gekweekt. Wegens zijn vele kwaliteiten werd deze Flander mettertijd ook een uitverkoren strijdros'', verklaart Renders. ,,In de 18de eeuw ontstond in Amerika een massale vraag naar Belgische Koudbloeden. Als exportproduct heeft de Flander een ijzersterke reputatie opgebouwd. Onder meer de Amish hebben tot nu de raszuiverheid van het paard behouden. Vanaf 1993 werd de Flander, in Amerika Belgian genoemd, terug naar Vlaanderen gebracht. Vandaag worden de paarden opnieuw gebruikt voor natuurbeheer, kleinschalige landbouw en bosbouw.''

,,Sinds enkele jaren is de oppervlakte van onze natuurreservaten alsmaar blijven groeien. Vroeger werd het werk alleen gedaan door onze terreinploegen maar nu moeten we hulp inroepen'', besluit Vermylen. ,,We hopen alleen dat onze vereniging de kosten van de loonwerkers kan blijven dragen''. (BTL)