Driekwart van de kinderen die op het strand van De Panne hun ouders kwijtraken is Franstalig. Zelfs in Blankenberge spreekt nog één op drie van die kinderen Frans. ,,Het is duidelijk dat we volgend seizoen meer aandacht moeten besteden aan de Franstalige kinderen die aan zee verblijven'',zegt Dominiek Vervaecke, duidelijk gelukkig dat mede door zijn oriëntatiepalen en antiverdwaalarmbandjes het aantal verloren kinderen op minder dan de helft gevallen is, vergeleken bij vorig jaar.

In de eerste helft van juli liepen op het strand van De Panne 75 kinderen verloren, niettegenstaande het goede weer, minder dan de helft als vorig jaar. In Oostende waren er slechts 32 verloren jongelui, een derde van vorig jaar en in Blankenberge met 68 verloren kinderen een vierde van 2002.


Spontaan
,,Het gros van de kinderen blijft tussen de minuut en de vijf minuten spoorloos'',zegt Vervaecke. ,,Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar het blijven dan ook uitzonderingen, kinderen die een half uur, een uur of langer van de ouders weg blijven. De cijfers zijn in elk geval verheugend. Laat ons eerlijk zijn: dit is niet enkel dank zij de geboden middelen. Ik vermoed dat de antiverdwaalarmbanden vooral preventief werken. De kleine die zo'n armbandje om krijgt beseft plots dat hij moet opletten dat hij niet verdwaalt en de ouders die het omdoen, die beseffen dat zoiets kan gebeuren.''

,,Het staat nu al vast dat er volgend jaar geen 480.000 van die armbandjes, maar 600.000 worden verspreid. De spontane vraag van allerlei grote winkels en warenhuizen om ze ook aan de kassa's aan te bieden luidt nu ook volop. Sommige van die zaken verdelen de kleinoden al.''

Vorig jaar verdwaalden aan zee 887 kinderen in juli en 1.180 in augustus. De trend wijst op minstens een halvering. Maar opvallend veel Franstalige kinderen raken de ouders kwijt, vooral aan de Westkust, waar veel Fransen komen zonnen. In De Panne was driekwart van de verdwaalde kinderen Franstalig. ,,Daar zullen we volgend jaar ook op inspelen, met Franstalige meldingen en informatiefolders'', besluit Dominiek Vervaecke.