De kust heeft met het tropische weer een topweekend achter de rug. ,,We hopen dat het zo verder gaat zodat we straks eind augustus van een goede zomer kunnen spreken'', zegt voorzitter van de Blankenbergse badersbond Frank Meyers.

Honderdduizenden toeristen hebben tijdens het verlengde weekend de kust omgevormd tot een waar mierennest. Het was file rijden op de autostrade en toegangswegen naar de verschillende badplaatsen. Daarnaast was het voor de laatkomers lang zoeken naar een parkeerplaats. Gevolg van deze massale toeloop waren volgeboekte hotels en appartementen. De horeca spreekt van een topweekend die een uitloper kende tot in de vroege uurtjes. Heel wat toeristen zochten de terrasjes in plaats van aan te schuiven in de files op de uitvalswegen.

De badkarhouders relativeren het topweekend. Frank Meyers: ,,We hebben een positief weekend achter de rug maar van een massale toeloop naar het strand kunnen wij niet spreken. Het aanbod aan attracties is in Blankenberge groot en de toerist kiest na een lange periode van mooi weer voor alternatieven. De kust is meer dan zee, zon en strand. Opvallend tijdens die warme dagen is dat de thermometer op het strand opliep tot 36 graden in de schaduw. Alle zonneklopper zochten dan het water op voor wat afkoeling. We hebben van het mooie weer zeker niet te klagen maar het is nog veel te vroeg om victorie te kraaien. Blijft de zon schijnen dan is de weg geëffend voor een topseizoen.''

Ook de strandredders hadden de voorbije dagen hun handen vol. Een persoon uit Sint-Niklaas raakte in moeilijkheden en moest uit het water gehaald worden. Daarnaast kreeg verpleger Hannes Leroy tijdens het voorbije weekend zo'n tweehonderd verloren kinderen over de vloer en voerde hij ruim honderd verzorgingen uit. Meestel waren het kleine letsels, opgelopen bij het vallen op een golfbreker.