De Militaire Vriendenkring, Flanders Atletiekclub en de stad bundelen de krachten om de 21-juliviering in Roeselare weer op te bouwen tot het volksfeest van weleer. De zesde editie in deze stijl was een stap in de goede richting. Hun inspanningen werden beloond met een grotere opkomst van zowel toeschouwers als deelnemers. Het centrum werd evenwel niet overrompeld. Vakantie, weet je wel...

Het 21-julifeest gaat al zes jaar de sportieve toer op. Het viel de initiatiefnemers op dat steeds meer atleten met hun gezin naar de verkeersvrije binnenstad afzakken. Ze programmeerden daarom een nieuwigheid: een teamrunning voor verenigingen. Kandidaat-deelnemers kregen een hindernissenparcours met vier proeven voor de voeten geschoven. Het evenement viel in de smaak van slechts een handvol uitdagers.

,,Volgende keer proberen we het opnieuw met een duatlon voor jongeren van 6 tot 13 jaar. Die komt misschien in de plaats van de teamrunning'', voorspelt schepen Geert Messiaen.


Vuurwerk
Het stadscentrum liep tegen gisteravond bijna helemaal vol voor de jogging en stratenloop. De kinderen tot 12 jaar hadden toen al hun eigen loopwedstrijd achter de rug. Osce (5) en William (3) Desmedt uit Ledegem waren de benjamins in het peloton van bijna veertig jonge lopers. ,,Lopen is hun passie. Samen met fietsen. Zij kregen het wellicht van mij mee. Ik liep vroeger competitie. De sport moest enkele jaren wijken toen de kinderen er aankwamen. Nu neem ik de draad weer op. Ik neem hier straks aan de jogging deel'', zegt moeder Charlotte.

,,De twee waren natuurlijk behoorlijk zenuwachtig aan de start. De afstand van 800 meter was geen probleem. Halfweg het parcours kregen ze het toch lastig. Het applaus van de toeschouwers hielp hen over de eindmeet. De kinderen vroegen al om volgend jaar terug te keren'', besluit de Ledegemse brandweervrouw.

Met een showavond en vuurwerk viel het doek over de sportieve hoogdag. Het zomerterras op de Grote Markt zat goed vol.